Od usta do usta…

(Last Updated On: November 9, 2015)

Osobe zadužene za marketing u kompanijama sigurno već dovoljno vremena poklanjaju društvenim mrežama i drugim savremenim kanalima komunikacije. Otvara se, međutim, pitanje, koliko u tome zaista ima onoga što se naziva komunikacija.

Stručnjaci podsećaju da se prenošenje informacija u ličnom kontaktu, ili kako ga najčešće nazivamo “od usta do usta”, nikako ne sme zanemariti, a društvene mreže su pružile priliku da “lični kontakt” postane i više od ličnog – dostupan širokom krugu ljudi.

komunikacija-ljudi

Evo nekoliko saveta kako da ova najstarija metoda advertajzinga, u starom ili novom tehnološkom “pakovanju”, da dobre rezultate.

Za svoju oblast poslovanja pronađite pojedince uticajne na društvenim mrežama (influensere). Oni mogu biti blogeri, aktivni stručnjaci sa velikim brojem pratilaca ili jednostavno ljudi kojima se veruje. Stupite sa njima u kontakt, ponudite im da testiraju Vaš proizvod, pošaljite im paket besplatnih uzoraka – sve te aktivnosti koštaće mnogo manje nego, na primer, televizijska kampanja, a efekti će biti veći. Poruka će stići do mnogo šireg kruga osoba iz ciljne grupe, a poverenje u sud influensera će dovesti i do rasta tražnje.

Povežite svoj proizvod sa pozitivnim emocijama putem akcija i događaja u toku kojih ćete se družiti sa ljudima – uživo. Otvaranje interesantnih tema za lokalnu zajednicu, pomoć ugroženima i slično mogu da budu povod za okupljanje u kojem ćete učestvovati kao organizator. Događaj, dakle, mora da ostane u svesti potencijalnih kupaca kao lep, u bilo kom smislu.

Uključite što više osoba iz lokalne zajednice u promotivne i druge aktivnosti – studente, penzionere, talente… i obavezno pojedine struke primerene delatnosti koju obavljate. Sve motivišuće aktivnosti i akcije sa elementima izazova stvaraju i vezu sa brendom.

Imajte u vidu da su odnosi sa postojećim kupcima najvažniji i da kupcima morate biti na usluzi za sva pitanja. Ukoliko nudite robu široke potrošnje, verovatnoća da ćete proizvod ponovo prodati postojećem kupcu je 60-70%, a verovatnoća da ćete regrutovati novog 5-20%. Vaši zadovoljni kupci će, takođe, na najbolji način proizvod preporučiti drugima.

Maksimalno pojednostavite način na koji kupci i zainteresovani mogu sa Vama da stupe u kontakt i iznesu svoje mišljenje.

I na kraju, pratite efekte na društvenim mrežama, broj telefonskih poziva osoba koje se interesuju, podatke o prodaji i druge pokazatelje primenljive u slučaju Vašeg biznisa. Tu ćete videti rezultate svake od navedenih akcija.