Da li je mleko u prahu posno

(Last Updated On: )

Velikogospojinski post je u toku. Osobe koje poste često na ambalaži namirnica čitaju obimne, detaljne, sitnim slovima ispisane deklaracije o sastavu. Šta se dešava ako se u nekom sastojku proizvoda, ili njegovom najmanjem delu, pronađe mleko u prahu?

Čak i minimalan sadržaj mleka u prahu znači da prehrambeni proizvod nije postan.

Mleko u prahu nije posno. Ono se dobija iz mleka, i mesta za dilemu nema. Preciznije, mleko u prahu je sušena verzija mleka, koje je u takvom obliku zbog lakšeg skladištenja i transporta. Zbog niskog sadržaja vode mleko u prahu se može mnogo duže čuvati na sobnoj temperaturi, pa je posebno namenjeno za upotrebu tamo gde bi se obično mleko pokvarilo.

Prvi korak u proizvodnji mleka u prahu je sakupljanje sirovog mleka. Sveže mleko ne sme dugo da stoji i istog dana se pasterizuje, što sprečava razvoj mikroorganizama, i čini ga bezbednim za upotrebu. Sledeći korak je homogenizacija, što znači da se postiže da čestice masti budu iste veličine i ravnomerno raspoređene u masi. Nakon toga, iz mleka se posebnim procesom uklanjaju ostaci vazduha da bi krajnji proizvod bio što stabilniji. Neki proizvođači u ovoj fazi obogaćuju mleko dodavanjem vitamna i minerala, čineći ga zdravijim. Poslednji korak je dehidratacija i srodni procesi, kojima se iz mleka odstranjuje voda, i ono postaje suvo i praškasto.

A da li je surutka u prahu posna

Pridržavanje pravila posta znači da u prehrambenom proizvodu ne sme da se nađe ni surutka u prahu. Pojam surutke bio je dobro poznat našim bakama koje su same, od domaćeg mleka, pravile sir. Nove generacije mladih su informisane da surutka postoji i da je zdrava, ali malo ko zna kako tačno nastaje. Zato nije neobično pitanje – da li je surutka posna.

Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruša, u procesu proizvodnje sira. Sadrži mnogo vode, malo masti i kalorija, 16 vrsta proteina, 8 minerala, 7 vitamina, do 23 aminokiselina i do 11 enzima.

Surutka pomaže u čišćenju organizma od štetnih toksina, sprečava osteoporozu, snižava holesterol, jača imunitet, regeneriše jetru… I nastala je isključivo iz različitih vrsta mleka.

U danima kada postite imajte u vidu da, tečna ili sušena, surutka nije posna.