Medvedgrad trilogija – redosled knjiga

Trilogija Medvedgrad Korisna knjiga
(Last Updated On: )

Fredrik Bakman je švedski pisac, bloger i kolumnista. Rođen je 2. juna 1981. godine u Brannkirku, Stokhomu, Švedskoj. Najveći uspeh je postigao objavom romana Čovek po imenu Uve 2012. godine koja je prevedena na četrdeset četiri jezika. Ovaj roman je u Velikoj Britaniji na petom mestu po broju prodatih primeraka u 2016. godini, a u 2017. godini postaje jedan od bestselera Njujork tajmsa. Fredrik je napisao pet romana i svi su dobili pohvale i postali međunarodni bestseleri. Napisao je i jedno delo iz publicistike. Njegovi romani su prodati u dvanaest miliona primeraka širom sveta.

Trilogija o Medvedgradu predstavlja priču o malom gradu, velikim snovima i ceni koju smo spremni da platimo da bismo ih ostvarili. Medvedgrad je mali grad koji se nalazi u divljini i prodada. U njemu vladaju nezaposlenost i sve gušća šuma. S obzirom na takvu situaciju, pobeda na juniorskom prvenstvu u hokeju je od izuzetne značajnosti jer bi mogla da privuče brojne investitore kao i državu da finansira program za sportske talente. Put do pobede je trnovit i propraćen neočekivanim događajima. Medvedgrad je priča o maloj zajednici, koju ujedinjuje nada, o tajni koja će je razoriti i o hrabrosti pojedinca da se usprotivi većini.

Trilogiju čine sledeće knjige:

  1. Medvedgrad – Medvedgrad je mali grad, skoro zaboravljen. Ipak, Medvedgradu se pruža prilika da ponovo postane poznat grad. Njegova juniorska hokejaška ekipa ima šansu da postane državni prvak. Međutim, šta će da se desi kada jedan od članova tima počini zločin…
  2. Mi protiv vas – I u Medvedgradu i u Vresištu je život težak jer nema posla. Zato oba grada sve svoje nade polažu u svoje hokejaške timove, U Medvedgradu, jedina nada im je Amat, najbrži igrač u hokeju. Rivalstvo i netrpeljivost raste. Neko će biti čak i ubijen. Nakon svega toga, da li je normalan život moguć? I da li će im hokej biti samo sport?
  3. Pobednici – Prošle su dve godine od događaja kojih više niko ne želi da se seti. Svi smo nekako nastavili dalje, ali ima nečeg u toj šumi što nas ne ostavlja na miru. Naš grad nosi tugu u srcu i nasilje u vazduhu. Volimo priče sa srećnim krajem, iako duboko u sebi znamo da se tako završavaju samo bajke. Ovoga puta sve će početi s olujom, a završiće se sa vatrom. Vratiće se neko koga dugo nije bilo. Neko će leći na večni počinak. Neko će se zaljubiti. Neko će sanjati o profesionalnoj hokejaškoj ligi, a neko o osveti. Neko spava uz najboljeg prijatelja, neko se trudi da sačuva brak, a neko pokušava da spase decu. Neko je pun mržnje, neko ne odustaje od borbe, neko će zgrabiti pušku i s njom otići do klizališta. Neće se ostvariti sve za šta smo se borili. Neće ostariti svi koje volimo.