Porodično prezime u imenu firme

(Last Updated On: November 20, 2020)

Tesla je nešto drugo. Pitanje na koje ovde tražimo odgovor glasi: Treba li porodično prezime uključiti u ime firme?

Korišćenje svog prezimena kao naziva za kompaniju u osnivanju nije uobičajena pojava samo u Srbiji. Širom sveta, preduzetnici dobijaju takvu ideju. Posle razmatranja brojnih opcija, ili i bez njih, nadležnim ustanovama predaju obrazac sa definitivnim nazivom kompanije. Obično je to samo prezime, ili kombinacija sa drugim rečima kojima bliže određuju delatnost.

Šta na navedenu praksu kažu stručnjaci za marketing?

Svojoj novoosnovanom firmi možete da date, ako baš želite, svoje prezime, ali prethodno razmotrite nekoliko problema, kojih na smom početku možda niste svesni.

Koliko porodica na prostoru gde živite i u vašem jezičkom okruženju deli vaše prezime? Neka prezimena su toliko česta da ih nosi na desetine porodica i na stotine ljudi, čak i u malom mestu. Setite se samo spiskova u telefonskim imenicima. Ukratko, ako nije veoma retko, vaše prezime nije originalno. Ono se ne razlikuje od drugih, a vaš biznis bi trebalo da osvaja jedinstvenu poziciju i postaje brend.

Prezime ne nosi značenje, a ako ga nosi ono može da bude u potpunosti suprotno sa nastojanjima u pozicioniranju na tržištu. U Srbiji, prezimena su najčešće nastala davno od ličnih imena predaka, potpuno neupotrebljivih u formiranju prepoznatljivih slogana, na primer.

Razmislite šta će se desiti ako jednog dana poželite da proširite biznis i uvedete ortaka, na primer. Da li će on želeti da investira u firmu koja će i dalje nositi vaše ime? Slično ovome, šta će se dogoditi ako kompaniju poželite da prodate?

Ime vaše firme, ako u njega uključite prezime, može u budućnosti da trpi uticaj pozitivnih, ali i veoma negativnih događaja na javnoj sceni. Bez ikakvog razloga, posebno ako prezime nije često, na rejting firme mogu da utiču vesti iz novina o društveno popularnom, ali i krajnje neprihvatljivom ponašanju osoba sa istim prezimenom, koji sa vama nemaju nikakve veze.      

Pre nego što registrujete kompaniju, dakle, trebalo bi da znate da originalno poslovno ime privlači pažnju i budi zainteresovanost da se otkrije šta se iza njega nalazi. Birajte ga sa najvećom pažnjom, tako da osvoji simpatije već na početku.