Novac iz švajcarskih bankarskih prevara ulagan u nekretnine u Beogradu?

Svajcarska bankarska prevara
(Last Updated On: )

Dvoje bankara iz Ženeve optuženi su za oduzimanje imovine svojih klijenata. Ta dva slučaja uključuju račune u bivšoj jedinici Credit Suisse i u privatnoj banci. Navodni događaji dogodili su se istovremeno sa događajima koji su doveli do smrti francuskog bankara koji je ranije bio zaposlen u Credit Suisse.

Slučajevi su prilično mali, u poređenju sa proneverom stotina miliona franaka koji pripadaju istočnoevropskim oligarhima od strane Patricea Lescaudrona. Bivši privatni bankar Credit Suisse (CS) oduzeo je život u avgustu 2020. godine, dok žrtve zločina pokušavaju da vrate novac od švajcarske banke.

U ovom poslednjem slučaju, državni tužilac u Ženevi navodi da je bivša bankarka od svojih klijenata uzela 27 miliona evra (32 miliona dolara). Troje ljudi je sada optuženo i sudiće im se u martu 2021. godine, objavio je veb sajt „Gotham Citi“ posvećen istraživačkom novinarstvu. Optuženi se smatraju nevinim dok se ne dokaže krivica.

Žena bankar je svojevremeno radila za Clariden Leu u Ženevi, privatno-bankarskom poslu koji je pripadao CS-u, a navodnu krađu počinila je od 2009. do 2011., u istom periodu kada je Lescaudron radio u banci. CS integrisao Clariden Leu u 2011.

Muški partner bankara Clariden Leu u to vreme radio je za privatnu banku Bankue Heritage i optužen je za prisvajanje 10 miliona evra. Pretpostavlja se da su kupcima obezbeđivane falsifikovane pozajmice. Prema tužilaštvu u Ženevi, takve transakcije su manje kontrolisane u bankama. Novac se navodno slivao u kupovinu nekretnina u Beogradu.

Žena bankar poriče bilo kakvu nezakonitost i glavna oštećena strana još uvek nije podnela zahtev. Ako bi to ipak postao slučaj, došlo bi u nesrećno vreme za diva iz Ciriha koji se već suočava sa pritiskom koji su izvršile žrtve slučaja Lescaudron.

Originalni tekst na FiNews.ch