EU konzorcijum preuzima 78 odsto Opportuniti banke u Srbiji

Opportunity banka preuzimanje
(Last Updated On: )

Mikrofinansijska mreža “Opportunity International” (OI) i njena holding kompanija “Opportunity Transformation Investments”, realizovale su prodaju 78% Opportunity banke a.d. Novi Sad (OBS) koja u okviru ove međunarodne mikrofinansijske mreže postoji u Srbiji od 2002. godine. Novi akcionari su grupisani u okviru konzorcijuma evropskih finansijskih institucija koje se vode principima održivog i etičkog bankarstva. Narodna banka Srbije je 30.10.2020. godine, nakon što je ocenila da su ispunjeni svi propisani uslovi, dala saglasnost za sticanje vlasništva u Opportunity banci od strane novih akcionara.

Konzorcijum predvodi holandski investitor “Triodos Investment Management” preko svojih fondova “Triodos Sicav II” i “Triodos Fair Share”, a konzorcijum još uključuje i GLS banku i UmweltBank iz Nemačke.

Tri nova akcionara će, kao i Opportunity International, imati značajne manjinske udele u OBS, a sva četiri glavna akcionara će imati svog predstavnika u Upravnom odboru Opportunity banke.

Važno je naglasiti da su sva četiri glavna akcionara, uključujući i OI, članovi Globalne alijanse banaka s vrednostima (GABV), nezavisnog pokreta banaka koje imaju zajedničku misiju da svojim finansiranjem podstiču pozitivne ekonomske i socijalne promene, kao i očuvanje životne sredine.

Randy Kurtz iz Mreže OI ovom prilikom je izjavio: “Ovo partnerstvo označava početak jednog novog i uzbudljivog  poglavlja za OBS, koja je već prepoznata kao veoma bitna finansijska institucija jer pruža finansijsku podršku malim poljoprivrednicima i preduzetnicima sa ciljem da im omogući da povećaju svoje prihode i na taj način poboljšaju svoj životni standard. Izuzetna nam je čast da poželimo dobrodošlicu Triodosu, GLS banci i UmweltBank-u, koji će nastaviti da podržavaju naše napore u postizanju socijalnih i ekonomskih ciljeva, ali će nam doneti dodatnu vrednost i podršku kada je u pitanju zaštita životne sredine i razvoj tzv. “zelenih” finansijskih proizvoda.”

Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora OBS je rekao: “Od našeg osnivanja 2002.godine posvećeni smo pružanju finansijskih usluga onima kojima je pristup tim uslugama otežan. OBS je otada postigla veoma značajan tržišni udeo u kreditiranju malih poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika kojima je pristup finansiranju veoma limitiran, istovremeno beležeći izuzetne finansijske rezultate. Posebno smo ponosni na činjenicu da 45% naših novih kreditnih klijenata nije prethodno koristilo bankarske kredite, a čak 75% naših kreditnih klijenata žive i rade u ruralnim krajevima Republike Srbije i ima otežan pristup finansijskim uslugama.”

Jacco Minnaar, predsednik Upravnog odbora u “Triodos Investment Management”, dodao je: “Ova investicija je svojevrsna prekretnica kao prvo zajedničko ulaganje članova GABV u jednu od banaka članica. Veoma smo srećni što smo imali priliku da iniciramo formiranje ovog konzorcijuma i predvodimo ga i ubeđeni smo da će ovaj korak ubrzati naš put ka daljim kapitalnim investicijama od strane članova GABV pokreta. Ova investicija je i dokaz našeg poverenja u OBS kao stabilne banke koja je spremna da pokrene i osnaži održivo bankarstvo u Srbiji. Radujemo se što ćemo imati priliku da znanjem i ekspertizom doprinesemo dugoročnom strateškom razvoju OBS.”

Thomas Jorberg, izvršni direktor GLS banke, rekao je ovom prilikom, “Sa Opportunity bankom negujemo dugogodišnje prijateljstvo puno poverenja, kako na ličnom tako i na finansijskom nivou i smatramo da je Misija OBS da pruža finansijsku podršku onima koji su u prošlosti imali male šanse da to ostvare, vredna divljenja. U skladu sa našim obećanjem klijentima da njihov novac ulažemo na “smislen način”, veoma smo zadovoljni investicijom u kapital OBS, čime takođe ojačavamo našu GABV mrežu.”

Goran Bašić, izvršni direktor UmweltBank-a, složio se sa ovom izjavom rekavši, “U UmweltBank-u, verujemo u jaka i dugotrajna partnerstva i srećni smo što smo deo inspirativnog i rastućeg GABV pokreta. Naša investicija u OBS jasno pokazuje viziju koju delimo u okviru GABV mreže i savršeno se uklapa sa filozofijom UmweltBank-a, jer je biznis model Opportunity banke istovremeno i održiv i profitabilan.”

Kompanija Ernst & Young d.o.o. Beograd – EY bila je angažovana od strane mreže Opportunity International za finansijsko savetovanje, a firma Moravcevic, Vojnovic, and Partners/Schoenherr za pravne savete. Firma Dentons and Andric Law Office bila je zadužena za pravno savetovanje fonda Triodos Investment Management, UmweltBank-a, kao i GLS banke.