Ko plaća članarinu Komori

(Last Updated On: )

Svi privrednici i preduzetnici u Srbiji su po zakonu dužni da od ove godine plaćaju komorsku članarinu, ali je čak tri četvrtine oslobođeno te obaveze, dok će ostali ubuduće plaćati znatno manje iznose nego po dosadašnjem obračunu, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Dosadašnji model koji se zasnivao na izdvajanju 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih, kako je ocenio Čadež, bio je neodrživ i predstavljao je veliki trošak za privredu zbog iznosa članarine, ali i zato što su je firme plaćale na više mesta  –  i republičkoj i  pokrajinskoj i regionalnim, odnosno gradskoj komori na čijem području posluju.

“Da privredu ne bismo opteretili predložili smo da se članarina od 1. januara ove godine određuje prema ekonomskoj snazi članica, odnosno njihovom poslovnom prihodu. Za one najmanje i najslabije članstvo će biti besplatno. Firme kojima je potrebna podrška da rastu i razvijaju se plaćaće simbolične iznose, a velike kompanije, razvrstane u više grupa, prema svojoj jačini, izdvajaće veće iznose, ali će oni biti manji nego što bi plaćale po dosadašnjem obračunu”, objašnio je Čadež u intervjuu za agenciju Beta.

Istovremeno, u jedinstvenom komorskom sistemu koji počinje da funkcioniše u ovoj godini, privrednici će, kako je istakao, plaćati jednu članarinu – u zajedničku komorsku kasu.

Plaćanja članarine biće oslobođeni svi preduzetnici, novoosnovane (star-ap) firme u prve dve godine poslovanja i još 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodom do 20 miliona dinara, naveo je Čadež.

Firme koje imaju godišnji poslovni prihod od 20.000 do 300 miliona dinara mesečno plaćaće 300, a godišnje 3.600 dinara, kompanije sa prihodom od 300 do 600 miliona dinara imaće mesečnu članarinu 600 dinara, što je godišnje 7.200 dinara, dok će one sa prihodom od 600 miliona do milijardu dinara izdvajati 20.000 dinara mesečno, odnosno godišnje 240.000.

Za kompanije sa poslovnim prihodom od jedne milijarde do 2,5 milijardi mesečna članarina će biti 80.000 dinara a godišnja 960.000, dok će izdavajanja za komorsku kasu najvećih kompanije čiji prihod prelazi 2,5 milijardi dinara mesečno iznositi 185.000, a godišnje 2,2 miliona dinara.

Izvor: Beta