Gorivo na pumpama poskupelo

(Last Updated On: August 11, 2018)

Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana, a dinar se i dalje dobro drži, cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata.

Tako je u petak, u odnosu na pre mesec dana, cena benzina od 95 oktana bila veća za 1,2 do 2 dinara po litru (u zavisnosti ne samo od kompanije već i od pumpe), pa se tako litar ovog goriva prodavao između 154,2 do 154,9 dinara, dok je na pojedinim benzinskim stanicama duž autoputa bio i skuplji.

Cena evrodizela je nešto manje uzletela. U proseku za 1 do 1,5 dinara, pa je tako ovo gorivo u petak prodavano po ceni od 163,4 do 163,9 dinara po litru.

I aditivima obogaćena goriva ili ona sa većim oktanskim vrednostima u petak su bila za dinar skuplja u odnosu na početak jula.

“Cene jesu nešto više, ali to je rezultat rasta cena u periodu od pre mesec i više dana”, kaže za Večernje novosti Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. On tvrdi da će, kada se ukalkulišu trenutne niže cene sirove nafte na svetskim berzama, doći do pada cena goriva i na našim pumpama.

I vozači koji za pogon svojih vozila koriste auto-plin (TNG) poslednjih dana su “obradovani” novim, višim cenovnicima. Tako je litar TNG poskupeo na pojedinim punionicama i za 3,5 dinara, pa se u petak prodavao i za 78 dinara.

Izvor: Radio 021/ Novosti