Da li je ulje posno

(Last Updated On: )

Danas počinje Velikogospojinski post, jedan od četiri velika posta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Oni koji žele da poste pravilno, a nisu sigurni šta znači „postiti na ulju“ i „postiti na vodi“, najčešče se pitaju zašto je napravljena ova podela, i da li je ulje posno.

Da odmah odgovorimo. Sva ulja dobijena preradom biljaka su posna, ali je crkva propisala da, ukoliko neko sprovodi post po svim crkvenim pravilima, i njih izbegava u određenim danima.

Velikogospojinski post traje 14 dana – od 14. do 27. avgusta. Velika gospojina, Uspenje Presvete Bogorodice, obeležava se 28. avgusta, a vernici se za praznik pripremaju postom i molitvama. Ove godine post podrazumeva da se prvih pet dana sva jela pripremaju na vodi, bez namirnica životinjskog porekla i bez bilo kakvih ulja. Šestog dana, na praznik Preobraženje, dozvoljeni su ulje, riba i vino, a sutradan je post na ulju, što znači da su dozvoljeni ulje i vino, ali bez ribe. Osmog dana se ponovo posti na vodi, devetog na ulju, zatim tri dana na vodi i poslednja dva dana na ulju.

Koje ćete ulje izabrati za pripremu jela, stvar je ličnog ukusa. Na našim prostorima najzastupljenija su sledeća dva – suncokretovo i maslinovo ulje.

Da li je suncokretovo ulje posno

Suncokretovo ulje dobija se isključivo od semenki suncokreta. U prodaji se osim klasičnog, rafinisanog, može pronaći i hladno ceđeno suncokretovo ulje. Razlika između ove dve vrste je u načinu proizvodnje. Tokom procesa rafinisanja, u nekoliko faza, ulje se hemijskim putem izvlači iz sušenih ili ispečenih semenki, dok se hladno ceđeno ulje dobija presovanjem sirovih semenki. Zato je u hladno ceđenom ulju ostalo više korisnih nutritivnih sastojaka, koji su dobri za zdravlje.

Suncokretovo ulje sadrži omega 6 i omega 9 masne kiseline, veoma koristan vitamin E, vitamine K, i B (tiamin), minerale bakar, selen, magnezijum.

Suncokretovo ulje je u proteklim godinama obeleženo kao manje zdravo. Istraživanja pokazuju da se njegovim zagrevanjem i prženjem oslobađaju štetna jedinjenja, od kojih su neka kancerogena. Zato je dobro da se, kad god možete, opredelite za hladno ceđeno ulje i njegovu upotrebu u salatama i prelivima. Leti je to, uz mnogo svežeg povrća na pijacama, veoma jednostavno.

Obe vrste ulja možete koristiti tokom dana kada postite na ulju.

Da li je maslinovo ulje posno

Da, i maslinovo ulje je posno. Često se o njemu govori kao o najvažnijem sastojku zdrave mediteranske ishrane. Hladno ceđeno „ekstra devičansko“ je najkvalitetnije maslinovo ulje, pa uvek birajte njega. Sadrži „dobre“ masti, vitamine A, D, E i K, minerale, enzime, polifenole, lecitin, hlorofil – nutritivnu kombinaciju koja je odlična za zdravlje kostiju i zglobova, srca i krvnih sudova, metabolizam masti i šećera.

Dani posta su, pored priprema za praznik, prilika pa posvetite pažnju zdavim uljima, probate nove ukusne kombinacije sa njima, i trajno ih uvrstite u ishranu.