Virusi na Google Play-u

(Last Updated On: )

Google je pre nekoliko dana iz svoje prodavnice uklonio gotovo 150 aplikacija koje su sadržale zlonamerne datoteke. Nedelju dana pre toga, zaražene aplikacije otkrili su iz kompanije Palo Alto Networks, a reč je malwareima koji su napadali računare sa Windows sistemom.

Prema izveštaju Palo Alto Networksa, radi se o tačno 145 aplikacija koje su korisnici instalirali sa Google Play Prodavnice, a koje bi zarazile računare kada bi korisnici priključili svoje smartfone uređaje preko USB-a.

Ni jedna od njih ne šteti samom Androidu, pa su bez problema prošle Google-ov Play Protect, alat za otkrivanje štetnih aplikacija, piše Gadgets Now.

Neki od izvora iz kojih su se virusi proširili mogu da budu računari razvojnih programera, koji su sami bili zaraženi, a potom su se virusi preko aplikacija proširili i na kompjutere nedužnih korisnika. Palo Alto Networks ističe kako su isti programeri mogli da postave i zaražene i nezaražene aplikacije na platformu.

Reč je o aplikacijama koje su na Google Play postavljene u oktobru i novembru prošle godine, što znači da su tamo provele više od šest meseci i mnoge imaju preko hiljadu skidanja i četiri zvezdice.

“Mnoge od zaraženih aplikacija mogu da sadrže više datoteka, različitih lokacija i imena, a koje nose viruse. Međutim, u većini slučajeva svaka nosi dva virusa”, napisali su iz Palo Alto Networksa u izveštaju.

Proverite da li imate neke od ovih ugroženih aplikacija:

Learn to Draw Clothing, Modification Trail, Gymnastics Training Tutorial, Baby Room, MotorTraiL, Tattoo Name, Car garage, Japanese Garden, House Terrace, Skirt Design, Yoga Meditation, Shoe rack, Unique T-shirt, Mens Shoes, TV RuanG TaMu, Idea Glasses, Fashion Muslim, Bracelet, Clothing Drawing, Minimalist Kitchen, Nail Art, Ice cream stick, Roof, Children Clothes, Home Ceiling, PoLa BaJu, Living room, Bookshelf, Knitted Baby, Hair Paint, Wall Decoration, Painting Mahendi, Bodybuilder, Couple shirts, Unique Graffiti, Paper flower, Night gown, Wardrobe Ideas, Dining table, Gymnastics, Use Child, Window Design, Hijab StyLe, Wing Chun, Fencing Technique.

Izvor: B92