Posno ili ne? Analiza Coca-Cole, Cedevite i Guarane u potrazi za odgovorom

(Last Updated On: )

Tokom proteklog posta često smo nailazili na pitanja da li su posne Cedevita, Coca-cola, Guarana… Odgovore su obično tražili mladi kojima su ovi napici svakodnevno na stolu, a stariji, koji dugo poste, ne poseduju znanja da bi im dali savet.

Ni mi na početku nismo bili sigurni, pošto se u sastavu proizvoda nalaze supstance potpuno nepoznatih naziva. Osobama koje nemaju nutricionističko ili hemijsko obrazovanje teško je da zaključe da li su neke od njih dobijene iz baza životinjskog porekla.

Da li je Cedevita posna

U sastavu Cedevite sa ukusom limuna, na primer, nalaze se šećer, limunska kiselina, regulator kiselosti natrijum-hidrogenkarbonat, prirodna aroma limuna, L-askorbinska kiselina, DL-α-tokoferilacetat, nikotinamid, zgušnjivač (E414), kalcijum-D-pantotenat, tiamin-mononitrat, natrijum riboflavin-5′-fosfat, piridoksin-hirohlorid, cijanokolobalamin i pteroilmonoglutaminska kiselina. Čak i kada bismo tražili poreklo svakog pojedinačnog sastojka, postavlja se pitanje šta je sa drugim vrstama napitka istog brenda. Osim različitih ukusa i pakovanja, postoji i Cedevita light, pa se za svaki proizvod mora ponovo podrobno ispitati sve.

Predlažemo, zato, da uprostimo potragu za poreklom sastojaka. Cedevita se proizvodi od 1969. godine i izvozi na velika inostrana tržišta, na kojima postoje stroga pravila. Ako je nešto obeleženo kao proizvod pogodan za vegane, to znači da u njemu nema sastojaka životinjskog porekla. Pretražili smo sajtove u Francuskoj i pronašli da Cedevitu mogu upotrebljavati vegani i vegetarijanci, kao i osobe alergične na laktozu i gluten.

Da li je Coca-cola posna

Na sličan način, samo mnogo jednostavnije, saznali smo da je i Coca-cola je posna. Na zvaničnom sajtu ovog popularnog napitka u Australiji piše da klasična Coca-cola ne sadrži bilo koji sastojak dobijen iz izvora životinjskog porekla.

U istu posnu grupu svrstavaju se i Coke Vanilla, Diet Coke, Coke Zero, Coke No Sugar, Fanta Orange, Fanta Jelly Fizz, Sprite, Powerade, Powerade Zero, Lift, Appletiser & Grapetiser, Coke Raspberry, Fanta Passionfruit Cream.

Da li je Guarana posna

Guarana je takođe svetski poznat brend, pa je lako proveriti da li je posna i otkloniti nedumice koje su se javljale. Ovaj energetski napitak je postan, iako su postojala pitanja vezana za aminokiselinu taurin.

Taurin jeste dobio ime po latinskom nazivu taurus (bik), pošto je prvi put izolovan iz žuči bika. On se nalazi u jajima, mleku, morskim plodovima i mesu, ali se taurin u Guarani ne dobija odatle. On je sintetički proizveden u laboratoriji i nema nikakve veze sa životinjama.