Zašto su crni i beli tartufi najskuplja i najtraženija hrana?

(Last Updated On: December 8, 2022)

Tartufi su jedinstvena i posebna namirnica na planeti i teško ih je kategorisati : oni su gljive, ali nisu pečurke, a njihov ukus može da varira od orašastog do slatkog i sočnog. Jedna stvar je, međutim, kristalno jasna: skupi su. Cene variraju u zavisnosti od tržišta, ali beli tartufi mogu koštati 4.000 dolara po kilogramu, a crni tartufi mogu koštati od 300 do 800 dolara po kilogramu. Zašto ovi grudasti krtoli čudnog izgleda imaju takvu cenu?

Prvo, tartufi rastu pod zemljom u divljim šumama samo nekoliko meseci u godini. Ne možete ih posaditi u svojoj bašti, nažalost. Čak i farmeri koji ih uzgajaju smatraju ih izbirljivima. To je zato što su tartufi izuzetno zahtevni za održavanje i zahtevaju složenu kombinaciju uslova za rast. Prvo, oni imaju simbiotske odnose sa određenim vrstama drveća i rastu blizu njihovog korena. Takođe su im potrebne hladne zime i vlažna proleća praćena toplim letima sa umerenom kišom. Rastu sporo (može potrajati šest do sedam godina da dobiju žetvu) i imaju kratku sezonu. Najpoznatija žarišta tartufa su u Francuskoj, Italiji i Španiji, iako su severozapad Pacifika i Australija takođe na mapi tartufa.

Za pronalaženje ovih malih grumenčića potrebni su obučeni psi. Nakon što psi pronađu tartufe, lovci moraju pažljivo da ih iskopaju iz zemlje, što je radno intenzivan proces. A tu je i problem skladištenja: tartufi se ne čuvaju dugo. Zaista ste srećna osoba ako imate tartuf u svojoj ruci.

Kada je u pitanju ishrana, postoji prijatna druga strana priče oko nabavke tartufa, a to je da su laki za upotrebu jer ih je najbolje jesti sirove. Kuvanje bi uništilo njihov intenzivan ukus i miris. Klasičan način da uživate u njima je da ih postavite preko testenine, rižota, pice, pire krompira, pirea od karfiola ili jela od jaja.

Ukoliko se nalazite u Srbiji, tačnije u glavnom gradu, Beogradu, morate obavezno posetiti restoran La Cucina koji se nalazi u tržnom centru „Galerija”. Tamo možete probati jela od belih tartufa koja su izvrsna.

Ipak, uz svu njihovu mističnost, sveže tartufe nije nemoguće nabaviti. Mogu se kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili putem digitalnih mreži. Ovo je definitvno hrana koju treba probati bar jednom u životu.