Veb prevare direktno u MUP

kupujem prodajem
(Last Updated On: )

Od pre nekoliko dana u Srbiji se po prvi put prevare na internetu mogu prijaviti i onlajn, popunjavanjem digitalnog obrasca koji stiže direktno u nadležnu jedinicu policije. Svojim korisnicima ovu uslugu je obezbedio portal KupujemProdajem.com, najveće i najposećenije mesto za oglašavanje, a u saradnji sa Odeljenjem za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije.

Forma za prijavu obuhvata sve potrebne podatke za pronalaženje počinioca prevare, ali i kontakt podatke oštećenog, kako bi MUP mogao da ga kontaktira. Tako će se prijave prevara čija je vrednost veća od 5.000 dinara – prosleđivati direktno MUP-u. Odnosno, prijavljivač prevare će biti pošteđen dodatnog trošenja energije i vremena, kao i stresa koji uz to ide. “Glavni cilj je pomaganje oštećenim korisnicima da što pre reše svoj problem ubrzavanjem čitavog procesa i efikasnijom saradnjom sa nadležnim organima” pojašnjava Bojan Leković, osnivač Kupujem prodajem.com.

Osim ovog vida saradnje sa Odeljenjem za VTK, oni im, kaže, početkom svakog meseca prosleđuju izveštaj sa svim prijavama prevara (uključujući i one čija je procenjena vrednost ispod 5000 dinara).

Kako je KupujemProdajem.com najveći portal za oglašavanje (oko 760.000 registrovanih korisnika i 800.000 aktivnih oglasa, svakodnevno preko 30.000 novih oglasa) – njegovom osnivaču jasno je da je sajt i ogledalo društva. “Pošto se prevare dešavaju i u svakodnevnom životu, očekivali smo ih i u digitalnoj sferi. Zato je ovaj portal još 2011. godine lansirao online formu za prijavu prevara, gde je oštećeni korisnik mogao da dobije sve potrebne podatke za podnošenje krivične prijave. Budući da Kupujem prodajem.com ide u korak s vremenom, smatrali smo za svoju obavezu da digitalizujemo i borbu protiv prevara na našem sajtu”, ističe na kraju Bojan Leković.

Izvor: B92