Peticijom na “Farmu”

(Last Updated On: September 3, 2015)

Da li se peticijom može zaustaviti prikazivanje “rijaliti” programa, koji su trenutno u toku na čak četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom, pitanje je koje postavlja javnost u Srbiji. Raspoloženje je jasno – za samo nekoliko dana online inicijative i deljenja na društvenim mrežama (od 30. avgusta do 3. septembra) apel za ukidanje “rijaliti” programa potpisalo je gotovo sto hiljada ljudi.

Peticija jednostavnog sadržaja nalazi se na sajtu peticije24.com, pokrenuo ju je pojedinac koji se potpisao kao Marko, a njen tekst glasi:

SRBIJA PROTIV “FARME”, “PAROVA”, “MALDIVA” I “VB” !!!

Protiv bluda, nemorala, šunda, kiča, zaglupljivanja naroda i propagiranja pogrešnih vrednosti!!!

Da se ukine svaki oblik “rijaliti” emisija, i njihovo slobodno emitovanje!

Želimo da se ukinu totalno, ili da se zabrani njihovo javno emitovanje, makar samo na takozvanim “nacionalnim” televizijama.

Za neke naučno-obrazovne programe je potrebno doplatiti, dok je taj oblik pornografije i štetnog materijala dostupan nama i našoj deci!

Ta ista naša deca počinju da se pretvaraju u te utvare, devojčice se već sa svojih 12 godina oblače poput starleta, i uzimaju za ideale i idole te osobe koje vide tamo! (čast izuzecima, ako ih ima).

JA kao autor, zaista ne znam koliko je potrebno glasova, ko to primećuje, kome to sajt prosleđuje, da li će uroditi plodom, i čiji, odnosno iz kojih zemalja glasovi važe.

Ali sam Vam svakako zahvalan na potpisu i na podeli peticije na vašim profilima na društvenim mrežama.

Marko

reality

Pošto je sajt za potpisivanje peticije bio preplavljen komentarima, otvorena je Facebook grupa, putem koje će biti nastavljeno delovanje i pokušaji da se inicijativa ozvaniči i dođe do kreatora zakona i donosilaca odluka (tačnije do srpskog parlamenta). Podrška se iz dana u dan širi i stiže iz zemalja regiona u kojima se slični programi takođe prikazuju.

Urednici u Srbiji za sada ne reaguju i “rijaliti” programe promovišu kao najgledanije na svojim televizijama. Veliki broj medija, uključujući i one štampane, prenosi događanja na “Farmi”, “Maldivima”, u “Parovima”, sa očiglednom namerom da posrnuloj “žutoj štampi”, ali ne samo njoj,  podigne titaž.

Nezavisno od Markove inicijative, Studentska organizacija “Sistem vrednosti” sa Pravnog fakulteta pokrenula je sopstvenu akciju na istu temu. Pod nazivom “Hoćemo kulturu, a ne reality”, održan je protest na Trgu Republike, uz zvuke klasične muzike u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti.

Foto: Facebook strana SRBIJA PROTIV “FARME”, “PAROVA”, “MALDIVA” I “VB”