Tri meseca posle tragedije

(Last Updated On: May 18, 2015)

Prošla su tri meseca od tragedije na gradilištu ruske kompanije “Velestroj” u Sibiru, u kojoj je u požaru nastradalo šest srpskih državljana. Javnost koja ovakve nesreće suviš e brzo zaboravlja trebalo bi da zna da se u međuvremenu ništa nije dogodilo i da radnici i Srbije i dalje odlaze na rad u istom aranžmanu, i čak – sa smanjenim primanjima. Nekadašnja nadoknada koja je iznosila između pet i sedam dolara na sat, sada je između tri i pet dolara.

Iako su imali rok do 15. marta da Ministarstvu za rad Srbije dostave izveštaj o požaru, organi Ruske Federacije ga ni do danas nisu poslali.

Ima li ili nema prijave?

U Ministarstvu za rad kažu da su nakon nesreće Prekršajnom sudu u Beogradu podneli zahteve za pokretanje postupka protiv “Velestroja” i njegovog podizvođača, “Beo metalstroja”, ali u sudu kažu da nemaju takve zahteve u svojoj evidenciji.

U “Velestroju” tvrde da protiv njih ne postoje prekršajne prijave, odnosno da “navodna prijava koja je pominjana u medijima nikada nije ni bila podignuta”. U toj firmi kažu da je do smanjenja satnica došlo najviše zbog promene odnosa dolara i rublje, kao i evra i dolara, a “zarad očuvanja konkurentnosti i radnih mesta”.

Ko je vlasnik kompanije “Velestroj”?

Prema svedočenjima radnika, kompanija “Velestroj” zajedno sa povezanim firmama eksploatiše zaposlene u teškim uslovima, smanjuje im plate, ucenama ih tera na izmene ugovora, a u slučaju bolesti ili povrede na radu često ne nudi odgovarajuću zdravstvenu negu.

radnici

To preduzeće dovodi veliki deo radne snage iz zemalja istočne Evrope i centralne Azije radi izgradnje rezervoara, platformi i cevovoda za transport nafte i gasa širom Rusije, a radnicima uglavnom nudi veću platu od one koju mogu da dobiju u svojim državama.

Na pitanje novinara Bete i VOICE-a kakve podatke o “Velestroju” ima Ministarstvo za rad, odgovoreno je da im se ta kompanija više puta obraćala radi slanja radnika u Rusiju, ali da su uvek dostavljali nepotpunu prateću dokumentaciju. Zbog toga je Ministarstvo “konstatovalo da nisu ispunjeni zakonski uslovi za upućivanje zaposlenih u inostranstvo”, ali na tome se sve završilo.

Vlasnik 99 odsto akcija moskovskog “Velestroja” je firma “Vejvform” (Waveform) sa Kipra, prema podacima ruskog registra pravnih lica. “Vejvform” je, s druge strane, u vlasništvu dve kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva – “Alder Group Holding“ i “Catford Management Services”.

Podaci dobijeni putem istraživačke platforme “Investigative Dashboard” pokazuju da te dve firme imaju sedište na istoj adresi, ali ne otkrivaju podatke o njihovim vlasnicima i osnivačima jer na Britanskim Devičanskim Ostrvima preduzeća nisu dužna da te informacije dostavljaju čak ni državnim telima.

Izvor: RTV