Osteoartritis – u šetnju ili na trenažer

(Last Updated On: December 9, 2020)

Šetnja ili vežbe u zatvorenom, za koje može da posluži traka za trčanje, eliptični trenažer, sobni bicikl… nužni su za preventivu osteoartritisa, najčešće degenerativne bolesti modernog doba. Ove aktivnosti se, međutim preporučuju i kada nastanu problemi i lekar konstatuje bolest.

Ukočenost i bolovi, posebno u kolenu, često pogrešno navode pacijente na pomisao da će im biti bolje ukoliko poštede zglob suvišnih pokreta, što nije dobro. Stručnjaci napominju da je veoma važno da se mišići i u ovakvim situacijama očuvaju i ojačaju, tim pre što osteoartritis ne pogađa samo osobe u starijom životnom dobu, nego je sve prisutniji kod ljudi srednjih godina, pa i kod mladih.

Fizička aktivnost osim jačanja mišića utiče na prokrvljenost što pogoduje očuvanju hrskavice, dovodi do smanjenja telesne težine i dugoročno manjeg pritiska na zglobove.

setnja

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention) za osteoartritis kolena, na primer, preporučuje 150 minuta fizičke aktivnosti niskog intenziteta nedeljno i sa žaljenjem konstatuje da je, čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je promotivna kampanja snažna i informisanost velika, samo 23% obolelih poslušalo savet.

Uz vežbanje, napominju oni, bol će se smanjiti i funkcija zgloba popraviti, a sa njom i kvalitet života, raspoloženje, mentalno zdravlje…

Šetnja, traka ili eliptični trenažer – pacijent bira sam

Ukoliko vremenski uslovi ne dozvoljavaju šetnju na otvorenom ili je drugi faktori čine neprijatnom (alergija na polen, na primer), preporučuje se vežbanje u fitnes centru, takođe umerenog intenziteta, za šta mogu da posluže popularne kardio sprave, traka za trčanje ili eliptični trenažer.

Na pitanje koju izabrati lekari kažu jednostavno – onu koja pacijentu više odgovara. Obe su dakle, dobre, poželjna je konsultacija sa lekarom, a početnici bi trebalo da zamole trenera da im pomogne prilikom prvog korišćenja.

Ukoliko artritis kolena već postoji, traka je dobra sve dok se koristi za hodanje – trčanje predstavlja veći pritisak na zglobove, pa je za nešto intenzivniji trening bolje preći na trenažer.  Eliptični trenažer zahteva pokrete koji, samo na početku, mogu da izgledaju neobični i komplikovani. On, međutim, pomaže različitim grupama mišića da na bezbedan način i uz doziranje osobe koja vežba ostanu u formi. Trebalo bi da budu pažljive samo osobe koje imaju problem i sa kukovima.