Registar agencija za nekretnine

(Last Updated On: June 16, 2015)

Ukoliko kupujete ili prodajete stan, sigurno ćete potražiti stručnu pomoć. Veliki broj agencija za nekretnine razlog je za oprez i dodatne provere pre nego što nekoj od njih poklonite poverenje. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da pronađete agenciju koja je dobra, profesionalna i za Vaše potrebe “ona prava”.

nekretnine

Proverite da li je agencija za nekretnine registrovana i da li ima licencu. Na veb sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nalazi se registar posrednika, sa više opcija za pretragu. Tu možete pronaći i informacije o licima sa stručnim ispitom, ali i o izrečenim zaštitnim merama agenciji, ukoliko ih ima. Pošto se radi o novoj opciji, Ministarstvo se obavezalo da spisak bude potpun do 30. juna 2015. godine, pa to imajte u vidu.

Potražite agenciju i putem Google pretraživača, verovatno ćete pronaći njen veb sajt, ali možda i preporuke i iskustva drugih. Proučite pažljivo njihov trenutni listing nekretnina – o kakvim se kućama i stanovima radi, koliko su detaljno i pažljivo opisane, da li je listing zaista napravljen tako da se privuče kupac/prodavac ili je nekretnina na njemu samo bezličan broj, uz uopštene podatke.

Razgovarajte u agenciji o njihovim poslovima u prethodnom periodu. Neka Vam kažu koliko su sklopili poslova, što sličnijih onim za koje je Vama potrebno posredovanje, koliko je dugo nekretnina bila u ponudi, koja je bila početna i krajnja cena. U nekim zemljama je uobičajena praksa da agencije daju kontakt telefone klijenata, koje možete da pozovete i interesujete se za njihova iskustva.

Proverite koliko je dugo agencija za nekretnine u poslu i da li konstantno radi – iz toga ćete zaključiti o širini njenog pristupa tržištu.

Pitajte agente o trenutnoj ponudi u mestu ili kvartu u kojem želite da kupite (ili prodate) kuću ili stan. Pomenite i neku konkretnu nekretninu koja je nedavno prodata. Iz njihovih odgovora videćete koliko informacija imaju. Dobar agent, upućen u stanje u određenom delu grada, trebalo bi odmah da Vam da odgovore.