Uživanje u Petrovcu na Mlavi

(Last Updated On: )

Povećava se broj stranih turista zainteresovanih za etno turizam u Petrovcu na Mlavi. Statistika pokazuje da je seoski turizam jedina turistička grana koja u Evropi beleži rast tokom finansijske krize. Etno sela u Srbiji su sve popularnija, što pokazuje i veći broj stranih turista, ali i Beograđana u „Smeštaju Jenić“ u Petrovcu na Mlavi.

Petrovac na Mlavi

Zdravlje, odmor, znamenitosti

Vlasnik  kompleksa „Smeštaj Jenić“ Neviša Jenić koji je prvi pokrenuo seoski turizam u Petrovcu na Mlavi kaže: – Kod nas dolaze ljudi iz Švajcarske, Austrije, Rusije, Rumunije željni odmora, tišine i čiste sredine bez industrije. On dodaje da osim stranaca, ovaj kraj posećuju i Beograđani i Novosađani. Vlasnik ovog etno smeštaja ističe da očekuje još veći broj gostiju, kao i dalji razvoj seoskog turizma, a samim tim i više zaposlenih u turističkoj grani.

Turisti sve više dolaze zbog zdravstvenih problema bolesti kože, kostiju ili disajnih organa, jer adekvatnim tretmanom u banji „Ždrelo“ i vazdušnoj banji na „Malom Vukanu“ olakšaju se bolovi i leče ove tegobe.

Vlasnik kompleksa, Neviša Jenić, izdvaja primer Novosađanke,  koja posle operacije grla nije mogla da govori i posle tri dana boravka u ovoj čistoj sredini, glas joj se normalizovao i zdravstveno stanje popravilo.

Beograđani se sve više opredeljuju za etno turizam u ovom kraju zbog dobrog puta na relaciji Beograd – Bor i čiste sredine. U okolini se nalaze različite znamenitosti, manastiri, obeležja stare balkanske kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture. Ovaj kraj je pogodan i za sve ljubitelje lova i ribolova, u ponudi su lov na lovištima Tresta i Krilaša i ribolov na jezerima i reci Mlavi.

Foto: Petrovac na Mlavi, pogled sa gradskog mosta. Autor: јованвб/Wikimedia