Prva parada

(Last Updated On: )

U centru Beograda održana je prva parada osoba sa invaliditetom, čiji je cilj da se ukaže na mnogobrojne probleme sa kojima se te osobe suočavaju u svakodnevnom životu.

Skup na Trgu Republike pod nazivom “Parada hrabrosti, snage i dostojanstva” je organizovalo uduženje “Feniks” čiji članovi su ukazali da su osobe sa invaliditetom diskriminisane po raznim osnovama.

Najavili su i protestni skup, 3. oktobra u Beogradu i pozvali sve pojedince i kompanije koji mogu da pomognu osobama sa invaliditetom da iz unutrašnjosti dođu u Beograd.

Član organizacionog odbora parade Vladimir Tomaščić je rekao novinarima da je jedan od zahteva povećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica svih osoba sa invaliditetom.

“Za nezaposlenu osobu sa stoprocentnim invaliditetom taj dodatak iznosi 26.000 dinara ili manji i nije dovoljan za život, a kamoli za obezbeđivanje pomoći od strane drugog”, rekao je on.

parada

Učesnici skupa zatražili su i izjednačavanje primanja svih osoba s invaliditetom koja se isplaćuju na osnovu invaliditeta sa primanjima civilnih žrtava rata. Traže i poštovanje i dosledno sprovođenje međunarodnih konvencija UN i EU, intenzivnije zapošljavanje osoba sa invaliditetom, besplatan prevoz i uklanjanje barijera za prevoz u vozilima javnog prevoza.

Zahtevaju i oslobađanje plaćanja raznih taksi i ukidanje poreza na dodatnu vrednost na kupovinu medicinskih pomagala.

Traže i smenjivanje u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i da pomoćnik ministra, koji vodi sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, obavezno bude osoba sa invaliditetom sa visokom stručnom spremom.

Učesnike parade, koji su organizovali i šetnju, podržao je i predsednik Nove Stranke Zoran Živković.

Iyvor: Beta