Nakratko, smena na vrhu

(Last Updated On: )

U samom vrhu liste najbogatijih ljudi na svetu vodi se oštra borba pa, iako su cifre veoma daleko od svakodnevnog života u Srbiji, interesantno je saznati neke podatke o uspehu i faktorima koji na njega utiču.

Najbogatiji na svetu je Bil Gejts (Bill Gates), suosnivač kompanije Microsoft, a „za petama“ mu je Španac Amansio Ortega (Amancio Ortega) trgovinski mag, osnivač kompanije Zara. U protekloj nedelji Ortega je na dva dana, u sredu i četvrtak, pretekao Gejtsa, što su zabeležili svetski mediji, ali i finansijska tržišta, da bi već u petak Bil Gejts ponovo bio bolji.

Akcije Ortegine kompanije Inditex, u sklopu koje posluju Zara, Massimo Dutti i Pull&Bear su skočile naglo u sredu za 2,5%, uvećavajući njegovu imovinu za 1,7 milijardi dolara, a samo dva dana kasnije one su pale za 2,8% – u tom trenutku Španac je posedovao 77,8 milijardi dolara, dok je bogatstvo Bila Gejtsa vredelo 78,1 milijardu.

Inditex – najefikasniji na svetu

Za razliku od Gejtsove, priča Amansija Ortege našoj javnosti nedovoljno je poznata.

Za njega kažu da je „povučen isto toliko koliko je bogat“. Sin radnika na železnici iz La Korunje počeo je karijeru kao službenik u prodavnici u rodnom gradu. Svoj biznis je započeo sa manje od 100 dolara, tako što je njegova supruga Rosalija Mera šila veš, pidžame i spavaćice u dnevnoj sobi. Par, koji se kasnije razveo, otvara prodavnicu Zara 1975. godine, a osam godina kasnije posao se širi na devet lokacija izvan Španije i Ortega gradi skladište površine 10.000 kvadratnih metara.

Ono po čemu je puzarat ka uspehu kompanije Inditex karakterističan je odsustvo advertajzinga na način kakav bi bio očekivan. Umesto da ulaže u promotivne kampanje, Ortega je insistirao na pokrivenosti tržišta i dostupnosti proizvoda kupcu – toliko da je kompanija postala najefikasnija u sektoru maloprodaje na svetu.

U vreme kada je konkurentima kao što su Gap i H&M bilo potrebno pet meseci da dizajniraju, distribuiraju i prodaju novi model, početkom 2000-tih, Inditex je to radio za tri nedelje. Amansio Ortega tako se 2001. godine našao prvi put na listi milijardera, sa bogatstvom vrednim 6,6 milijardi dolara. Bil Gejts je već bio tu sa svojih 58,7 milijardi.

Postoji, međutim, još jedna činjenica koju treba naglasiti kada se govori o bogatim ljudima. Bil Gejts je do sada donirao oko 31 milijardu dolara i da nije takav filantrop niko na planeti, sasvim sigurno, ne bi mogao da mu se približi na listi najbogatijih.