Minimalac 130 dinara po satu

minimalac 130 dinara
(Last Updated On: )

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. godne iznosiće 130 dinara po satu, saopšteno je danas nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

“To će činiti značajno povećanje od 1.586 dinara, pri čemu će minimalna mesečna zarada biti 22.620 dinara“, rekao je ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je kazao da je ekonomija u Srbiji napredovala tako da su u vladi smatrali da ima prostora za povećanje minimalne cene rada.

radnici

Minimalna cena rada za ovu godinu iznosila je 121 dinar.

Podsetimo, početkom avgusta predstavnici sindikata i poslodavaca u Srbiji složili su se da minimalna cena rada po radnom satu treba da bude povećana, ali nisu bili jedinstveni oko toga u kom bi procentu bilo neophodno povećanje.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Milan Grujić ocenio je tada da bi minimalna cena rada u Srbiji trebalo da bude povećana najmanje za sedam odsto, odnosno na 130 dinara po radnom času. On je naglasio da je to minimalno povećanje koje bi pokrivalo predvidjenu inflaciju za ovu i narednu godinu, kao i da je realno povećanje ako se sagledaju svi ekonomski pokazatelji.

On je podsetio da je SSSS još pre dve godine pokrenuo inicijativu za povećanje minimalne cene rada na 146 dinara, ali da se Vlada Srbije tada nije složila uz obrazloženje da nema para i da bi ta cena ugrozila poslodavce.

Izvor: Beta