Protest vojske prvi put

(Last Updated On: November 26, 2016)

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je da na sastanku sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem nije postignut dogovor o zahtevima za poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih u Vojsci Srbije i da će taj sindikat održati protest u nedelju.

On je za Insajder.net rekao da sa Ministarstvom odbrane nije postignut dogovor o zahtevu za utvrđivanjem nove osnovice za obračun plata.

Nije ispunjen naš prvi zahtev da se utvrdi nova osnovica za obračun plata. Ministar kaže da nema para i da ne može da poveća plate više od obećanih pet odsto. To je nešto na šta ne možemo da pristanemo. Nama su plate praktično smanjene 25 odsto”, rekao je Antić.

Protest, prvi u istoriji Vojske Srbije, biće održan u nedelju 27. novembra ispred Ministarstva odbrane. Protestu će se pridružiti zaposleni u policiji, članovi Policijskog sindikata Srbije, predstavnici Sindikata pravosuđa i Udruženja vojnih penzionera.

vojska

A evo šta kažu u nadležnom ministarstvu.

Neće biti smanjenja primanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, niti otpuštanja zaposlenih, saopštili su u ministarstvu.

Početkom sledeće godine svima će biti povećana plata za pet odsto. Iz Ministarstva odbrane saopštavaju da se ipak mora imati u vidu da je predviđeno povećanje plata trenutna mogućnost države, a da poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske ostaje preokupacija Vlade Srbije i ministarstva.

Na prethodnim sastancima, dodaje se, otvoreno je razgovarano o svim pitanjima koje sindikat pokreće, predstavnici sindikata su upoznati sa planovima ministarstva, a postignut je i dogovor da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018.

Neće biti smanjenja ni broja zaposlenih, niti ležajeva na Vojnomedicinskoj akademiji Zahtevi koji se odnose na zdravstvenu zaštitu profesionalnih pripadnika, iznos plaćanja participacije i drugo, biće regulisani odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je u pripremi.

Izvor: Beta, Tanjug