Postoje i loši saveti

(Last Updated On: )

Najava da ćete započeti biznis sigurno će navesti osobe iz okruženja da vam daju što više saveta, iz ličnog poslovnog, ali i iskustva svake druge vrste. Neke od preporuka će biti dobre i korisne, ali kako znati koje su štetne.

Jedan od načina je – čuti savete uspešnih koji su razvili svoj biznis upravo onako kako planirate vi. Oni će vam reći i šta ne bi trebalo da poslušate jer – ne funkcioniše u praksi, ili bar ne na način kako vam drugi objašnjavaju.

Evo šta o svemu, na primer, kažu En-Mari Ejgner i Dženet Prenski, dve dame iz ugostiteljskog biznisa, veoma zastupljenog sektora na srpskoj preduzetničkoj sceni. En-Mari i Dženet su osnovale firmu Food Truck Festivals of America, čiji su posao pokretni štandovi (kamioni) sa hranom, veoma popularni u Americi i Kanadi. Angažovanje nekoliko, zatim par desetina, a sada već i par hiljada kamiona i organizovanje festivala hrane, samostalnih, specijalizovanih, ili uz neki drugi događaj ili skup, postalo je veoma unosan posao.

Njihove preporuke su, dakle, sledeće.

Odbacite savet da se na samom početku upustite u oglašavanje “u velikom stilu”. Reklama ima smisla ako je dobro promišljena i ukoliko je deo marketing kampanje u kojoj ćete meriti rezultate ostvarenog.

Ako imate dobar proizvod mediji će sa zadovoljstvom pisati o njemu pa ne morate trošiti dodatni novac, koji vam je u početku poslovanja potreban za druge namene. Danas su tu i društvene mreže, pa se oglašavanje prilikom ulaska na tržište može uspešno obaviti praktično bez sredstava.

Izbegavajte i ulaženje u zajedničke promotivne akcije kao što su kuponi sa popustima – kada se preračunate na kraju, možete biti i na gubitku.

Odbacite savete tipa “zaposlite mlade ljude – oni će rasti sa vama”. Mnogi početnici u biznisu ovome dodaju i kalkulaciju da će mlade radnike manje platiti. Iako među onima koji su tek završili školovanje ima sjajnih talenata, napravite kombinovan tim. Značajno će mu doprineti i iskusni pojedinci, koji su naučili sva pravila odnosa sa kupcima.

Na kraju – odbacite tako čestu predrasudu koja glasi “nikad nećete dobiti drugu šansu da napravite prvi utisak”. Dobićete je sigurno, a ako prvi utisak ne bude dobar iz njega ćete naučiti kako da svaki sledeći bude bolji.