Izmene tri zakona

(Last Updated On: December 14, 2016)

Odvodnjavanje ubuduće ipak neće obračunavati Poreska uprava, nego vodoprivredna preduzeća, zaključeno je posle revolta građana i burnih reakcija obveznika na rešenja za dve godine koja treba platiti odjednom.

“Naknade će ubuduće određivati nadležna vodoprivredna preduzeća, ali komplikovanu metodologiju izračunavanja tek treba da utvrdimo”, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović.

On je skupštinskom odboru predstavio Predlog izmena i dopuna Zakona o vodama i zatražio pomoć članova tog tela u utvrđivanju metodologije obračuna naknade za odvodnjavanje.

Predlogom izmena i dopuna tog Zakona, prema rečima Nedimovića, utvrđena su pravila o ispuštanju i kvalitetu komunalne vode i ona su usaglašena sa regulativom Evropske unije o prečišćavanju otpadnih voda.

Nedimović je naglasio i da će uskoro biti pripremljen novi Zakon o vodama prema kome se ne može ozakoniti nijedan objekat izgrađen pored vode ako to urbanistički uslovi ne dopuštaju.

Predstavljajući Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Nedimović je rekao da one predviđaju procedure i rokove za korišćenje sredstava iz evropskih IPARD fondova. Izmena ovog zakona je preduslov i za otvaranje Pogavlja 11, koje se odnosi na poljoprivredu, a omogućiće da se na transparentan način koriste sredstva od 175 miliona evra iz IPARD fondova EU.

On je dodao da će prvi konkursi za dodelu novca iz tih fondova biti raspisani naredne godine i da će se realizacija projekata kontrolisati na licu mesta.

Cilj Izmena i dopuna Zakona o podsticajima je da se proširi krug korisnika novca iz republičkog budžeta.

“Finansijski ćemo pomoći stočarstvo, posebno proizvodnju teladi za tov, a podršku će dobiti i mladi poljoprivrednici, naročito u istočnoj i južnoj Srbiji, gde se sela prazne. Mladi poljoprivrednici dobiće novac za pokretanje poljoprivredne proizvodnje unapred, a ne tek kada je započnu”, rekao je Nedimović.

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojio je sva tri predloga izmena zakona.

Izvor: Beta