Paradajz bezbedan

(Last Updated On: April 10, 2018)

Posle informacije u medijima da kora paradajza distribuiranog po Srbiji, kako piše na deklaraciji, nije za ljudsku upotrebu, oglasili su se nadležni.

Paradajz uvezen u Srbiju iz Turske je bezbedan za ljudsku upotrebu, pokazale su sve analize, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako je objašnjeno, na osnovu kontrole kod uvoznika utvrđeno je da je došlo do tehničke greške prilikom štampanja deklaracije.

“Tako je na deklaraciji koja se koristi za agrume (limun, pomorandže), ostao donji tekst deklaracije, gde se navode podaci o uvozniku, zemlja porekla, pri čemu ispod zemlje porekla nije izbisana napomena da kora nije za ljudsku ishranu”, navodi Ministarstvo povodom informacija da je u Srbiju uvezen paradajz čija kora nije za ljudsku upotrebu.

Kako dodaju, promenjen je gornji deo teksta deklaracije gde je naziv proizvoda, kvalitet, godina berbe i ime izvoznika.

Pošiljku paradajza, kako navode, zastupnik uvoznika-carinski agent je prijavio za fitosanitarni pregled graničnom fitosanitarnom inspektoru na Graničnom prelazu Gradina 24. marta 2018. godine.

Nadležni fitosanitarni inspektor je obaavio fitosanitarni pregled po Zakonu o zdravlju bilja i po Zakonu o bezbednosti hrane.

Uzet je uzorak paradajza i i poslat u akreditovanu laboratoriju na analizu čiji izveštaj kaže da je pošiljka od oko 20.000 kilograma paradajza bezbedna za ishranu ljudi, kažu u Ministarstvu.

Po podacima Uprave za zaštitu bilja, ove godine je na graničnim prelazima uzeto 30 uzoraka paradajza shodno Zakonu o bezbednosti hrane.

Paradajz je najviše uvožen iz Turske, Grčke, Italije i Španije.

Izvor: Beta