Zrenjanin, Prediću u čast

(Last Updated On: April 12, 2018)

Ukoliko ste u Beogradu ili dolazite u prestonicu, a još niste videli izložbu koju je Narodni muzej Zrenjanin realizovao Urošu Prediću u čast, obavezno posetite Galeriju SANU u Knez Mihailovoj ulici.

Postavka za koju se sa pravom može reći da pripada vrhu ovogodišnjih kulturnih događaja, izložba pod nazivom “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” na kraju je jednomsečnog gostovanja u Beogradu. Otvorena je još samo nekoliko dana, do nedelje, 15. aprila.

Vođenja stručnih saradnika organizovana su svakog dana u 13 i 19 sati. Ulaz je slobodan, a radno vreme Izložbenog salona Galerije je od 10 do 21 čas, četvrtkom od 11 do 16 časova.

Uroš Predić, akademik Srpske kraljevske akademije, jedan od najvećih srpskih slikara realista, ikonopisac, portretista, rođen je 7. decembra 1857. godine u Orlovatu, banatskom selu udaljenom dvadesetak kilometara od Zrenjanina.

Gimnaziju (koja danas nosi njegovo ime) završio je u Pančevu, a Akademiju umetnosti u Beču, gde je postao i asistent na Akademiji, priznat i nagrađivan slikar.

Predić se, ipak, sa 28 godina vraća u rodni Orlovat. Boravi i u Novom Sadu, Novom Bečeju, Beogradu, a 1909. se seli u Beograd, gde ostaje do smrti, 1953. godine.

Uroš Predić je, po sopstvenoj želji, sahranjen u Orlovatu. Već naredne godine je čitava njegova zastavština – inventar beogradskog ateljea, preneta u Narodni muzej u Zrenjaninu.

U čast velikog slikara, na 160. godišnjicu njegovog rođenja, Narodni muzej Zrenjanin je krajem prošle godine priredio bogatu izložbu, autorke Olivere Skoko, višeg kustosa Muzeja, istoričarke umetnosti. U njoj su se našli neki od najpoznatijih radova, ali i rani radovi i skice, lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi… Poseban segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad, preko velikog uzora – bečkerečkog slikara Konstantina Danila, kontakata sa prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu.

Izložba je nakon Zrenjanina preseljena u Beograd, gde je dopunjena portretima u vlasništvu Umetničke zbirke SANU (Marko Murat, Ksenija Atanasijević i Vuka Velimirović), Portretom Mihajla Pupina koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Idvor i čuvenom slikom Kosovka devojka, u vlasništvu Muzeja grada Beograda, koju publika ima prilike da vidi nakon dužeg vremena.

***
Tekst “Zrenjanin, Prediću u čast” sponzorisala je Škola stranih jezika Zrenjanin Akademije Oxford. Akademija Oxford je osnovana 2008. godine, od kada sprovodi programe neformalnog obrazovanja, kurseve stranih jezika, stručna osposobljavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, pruža usluge sudskih tumača… u centrima u više od 30 gradova u Srbiji.