O čokoladi

(Last Updated On: December 28, 2016)

Evo jedne interesantne upravo objavljene knjige, koja može da posluži, umesto čokolade, kao novogodišnji poklon.

Izdavačka kuća “Arhipelag” predstavila je knjigu “Kratka istorija čokolade” čiji su autori Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović.

Kako je kazao glavni urednik “Arhipelaga” Gojko Božović, “Kratka istorija čokolade” je knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umeća”.

“Uz obilje fotografija, od kojih je značajan broj u boji, ova knjiga oblikuje uzbudljivu priču o istoriji proizvoda koji u različitim izdanjima dugo traje”, nastavio je Božović.

Po njegovoj oceni ovo delo je “neobično, zanimljivo, istraživačko, podsticajno i neodoljivo i govori o tome kako je nastala čokolada, kako je, potom, čokolada stigla u Evropu, ali i kako su se kroz istoriju menjali tehnologija i proizvodi, kako su se osvajali novi prostori za ukus kakvog ranije nije bilo, kako su nastajala otkrića koja su ispunila i promenila istoriju i svakodnevicu privatnog života”.

Na kraju knjige nalazi se i kratak pregled istorije čokolade u Srbiji što je prvi takav tekst koji je do sada objavljen.

I Kazanova je – pio čokoladu

Govoreći o sadržaju knjige jedan od dvoje autora Ivana Vasiljević je istakla da su čokoladu otkrili Maje i Asteci. Kolumbu se, međutim, nije dopao njen ukus, pa je nije ni preneo u Evropu, sve dok je, najpre u Španiju, na Stari kontinent nije doneo Hernan Kortes.

Čokolada je dugo služena kao čokoladni napitak, koji je Kazanova, na primer, smatrao neprevazođenim sredstvom zavođenja i afrodizijakom, da bi u današnjem obliku počela da se proizvodi tek od 1778. godine.

U naše krajeve čokolada stiže sa Eugenom Savojskim, čija se vojska okrepila čokoladnim napitkom pred Senćansku bitku 1697. godine.

“Vekovima je čokolada u Evropi bila plemićka poslastica, da bi u modernom dobu napustila uske krugove, prevazišla sve okvire i postala deo svakodnevice” kazala je Vasiljevićeva.

Knjiga “Kratka istorija čokolade” u drugom delu govori o najpoznatijim vrstama čokolade, o najznačajnijim proizvođačima u njenoj istoriji i u sasvim savremenom trenutku, kao i o najboljim čokolaterijama.

Izvor: Tanjug