O čokoladi

(Last Updated On: )

Evo jedne interesantne upravo objavljene knjige, koja može da posluži, umesto čokolade, kao novogodišnji poklon.

Izdavačka kuća “Arhipelag” predstavila je knjigu “Kratka istorija čokolade” čiji su autori Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović.

Kako je kazao glavni urednik “Arhipelaga” Gojko Božović, “Kratka istorija čokolade” je knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umeća”.

“Uz obilje fotografija, od kojih je značajan broj u boji, ova knjiga oblikuje uzbudljivu priču o istoriji proizvoda koji u različitim izdanjima dugo traje”, nastavio je Božović.

Po njegovoj oceni ovo delo je “neobično, zanimljivo, istraživačko, podsticajno i neodoljivo i govori o tome kako je nastala čokolada, kako je, potom, čokolada stigla u Evropu, ali i kako su se kroz istoriju menjali tehnologija i proizvodi, kako su se osvajali novi prostori za ukus kakvog ranije nije bilo, kako su nastajala otkrića koja su ispunila i promenila istoriju i svakodnevicu privatnog života”.

Na kraju knjige nalazi se i kratak pregled istorije čokolade u Srbiji što je prvi takav tekst koji je do sada objavljen.

I Kazanova je – pio čokoladu

Govoreći o sadržaju knjige jedan od dvoje autora Ivana Vasiljević je istakla da su čokoladu otkrili Maje i Asteci. Kolumbu se, međutim, nije dopao njen ukus, pa je nije ni preneo u Evropu, sve dok je, najpre u Španiju, na Stari kontinent nije doneo Hernan Kortes.

Čokolada je dugo služena kao čokoladni napitak, koji je Kazanova, na primer, smatrao neprevazođenim sredstvom zavođenja i afrodizijakom, da bi u današnjem obliku počela da se proizvodi tek od 1778. godine.

U naše krajeve čokolada stiže sa Eugenom Savojskim, čija se vojska okrepila čokoladnim napitkom pred Senćansku bitku 1697. godine.

“Vekovima je čokolada u Evropi bila plemićka poslastica, da bi u modernom dobu napustila uske krugove, prevazišla sve okvire i postala deo svakodnevice” kazala je Vasiljevićeva.

Knjiga “Kratka istorija čokolade” u drugom delu govori o najpoznatijim vrstama čokolade, o najznačajnijim proizvođačima u njenoj istoriji i u sasvim savremenom trenutku, kao i o najboljim čokolaterijama.

Izvor: Tanjug