Podrška ženama u biznisu

(Last Updated On: December 29, 2016)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će preko Unikredit banke Srbija kreditnom linijom od pet miliona evra finansirati mala i srednja preduzeća kojima upravljaju preduzetnice u Srbiji.

Kako su danas saopštili EBRD i Unikredit banka, EBRD je potpisala ugovor za svoj drugi projekat iz programa podrške ženama u biznisu u Srbiji.

Unikredit banka (UniCredit Bank), jedna od vodećih evropskih banaka koja posluje u 16 zemalja na starom kontinentu, kreditnu liniju će iskoristiti da poveća kreditiranje malih i srednjih preduzeća kojima upravljaju žene.

Program EBRD, Žene u biznisu Zapadnog Balkana koji se sprovodi uz podršku međunarodnih donatora, ima za cilj da ženama preduzetnicama, koje generalno teže dolaze do finansijskih sredstava u poređenju sa muškarcima, kako u Srbiji, tako i u većini drugih zemalja gde EBRD posluje, olakša pristup finansiranju i savetovanju.

Kroz taj program finansijska sredstva EBRD usmerena su ka malim i srednjim preduzećima preko partnerskih banaka dok se usluge poslovnog savetovanja pružaju iz EBRD programa Saveti za mala preduzeća koji je finansiran od strane donatora.

U okviru postojećeg programa u Srbiji, donatorska sredstva će obezbediti vlade Luksemburga i Švedske.

“Danas smo potpisali još jedan projekat koji će pomoći talentovanim ženama u biznisu da u potpunosti ostvare svoj potencijal i svoje ideje. EBRD je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, ali liderstvo koje ostvarujemo u programima kao što je Žene u biznisu je ono što nas čini posebno ponosnim”, istakla je direktorka u Sektoru finansijskih institucija u EBRD, Aleksandra Vukosavljević.

Istovremeno je predsednica Izvršnog odbora Unikredita Čila Ihas izrazila uverenje da će program koji podržavaju Unikredit i EBRD podstaći veći broj žena u Srbiji da investiraju i razviju svoje poslovne ideje, a da će samim tim podržati dalji rast domaće privrede.

U okviru programa za Zapadni Balkan namenjenog pružanju podrške ženama u biznisu, EBRD je obezbedila 23,5 miliona evra partnerskim finansijskim institucijama za kreditiranje žena preduzetnica u pet zemalja.

Izvor: Beta