U selima sve teže

(Last Updated On: )

Demografske projekcije za Srbiju, po podacima iz istraživanja “Položaj starijih osoba na selu”, predviđaju da će do 2030. godine udeo starijih od 65 godina biti 21 odsto, a starijih od 80 godina pet odsto.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je na predstavljanju istraživanja da takva demografska struktura Srbije daje za pravo da se “bavimo traženjem rešenja i da ih prelažemo nadležnim državnim organima”.

Direktor Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je da je povod za istraživanje bio ubrzana depopulacija sela i urbanizacija gradova.

“Situacija je posebno teška u selima udaljenim od gradova, jer su medicinske i socijalne usluge znatno slabije nego u sredinama koje su bliže gradskim centrima”, rekao je Radovanović.

Rezultati istraživanja pokazuju da se od 2002. do 2011. godine seosko stanovništvo smanjilo za 311.139, odnosno za 10,9 odsto.

Sociolog Gradimir Zajić istakao je da se selo “feminizuje” jer je prosečna starost žena veća nego muškaraca.

“Na selu živi 56 odsto žena čija je prosečna starost 75,1 godina, dok je prosečna starost muškaraca 73,9 godina. Čak deset odsto stanovništva je starije od 85 godina”, rekao je Zajić.

Poljoprivrednici i domaćice, po njegovim rečima, čine 59 odsto seoskog stanovništva, a 38 odsto su radnici i službenici.

On je dodao da 88 odsto stanovnštva ima lična primanja, od čega su 38 odsto poljoprivredni penzioneri, a 43 odsto su starosni i invalidski penzioneri.

Po podacima iz istraživanja, 34 odsto domaćinstava na selu je samačko, a u 63 odsto domaćinstava nema mlađih od 65 godina.

Zajić je istakao da čak 42 odsto domaćinstava obrađuje samo okućnicu što je, kako je rekao, upozoravajći podatak.

“Ispitanici 26 odsto izjavilo je da nemaju dovoljno novca, 11 odsto reklo je da im nedostaje sve, dok je sedam odsto reklo da im ništa ne nedostaje”, objasnio je Zajić.

Istraživanje je uradio Crveni krst Srbije, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UN) i poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: Beta