Nov ili polovan profesionalni kafe aparat

(Last Updated On: )

Profesionalni kafe aparati danas su obavezna oprema ugostiteljskih objekata, ali i kolektiva koji svojim zaposlenima omogućavaju konzumiranje kafe u radno vreme. Da li su delovi za kafe aparate jedini trošak koji možete imate ako odlučite da kupite polovan aparat? Na šta još treba obratiti pažnju prilikom kupovine? I da li se investiranje u polovan kafe aparat uopšte isplati?

Prvo što bi trebalo da znate je da novi aparati obično imaju garanciju pet godina. Uz besprekorno održavanje najbolji aparati mogu da traju još toliko. Procenite na osnovu ove informacije, najpre, aparat koji vam se nudi, ali imajte u vidu i sledeće.

Kafe aparati najčešće se koriste svakodnevno, tokom čitavog dana, od strane nedovoljno obučenih osoba.

Istorija servisiranja je obično nejasna, pa ne možete zaključiti šta se sve sa aparatom dešavalo – da li su ga održavala stručna lica, da li su korišćeni profesionalni deterdženti za čišćenje kafe aparata, koliko je redovno servisiran i kada je sledeći termin za servis. Zbog svega toga mogući su problemi sa dovodom vode, pohabanim dihtunzima, naslagama kamenca…

Neki brendovi i stariji modeli više nemaju podršku na našem tržištu, pa se može dogoditi da se danima čeka na servis kad se aparat pokvari.

Rad kafe aparata zavisi od toga koliko je upotrebljavan, ali ne na način koji očekujete. Ako vam vlasnik tvrdi da ga je držao u garaži cele prethodne godine i da ga je uključio dva do tri puta, ni to nije dobro. Ostaci vode mogu da stvore rđu na unutrašnjim komponentama, a niske temperature skladištenja umanje kvalitet gumenih delova.

Ako vaše poslovanje zavisi od kafe aparata, izbor je jasan. Preporučuje se kupovina novog, ukoliko ne poznajte lično prodavca i imate poverenje u istoriju korišćenja aparata. Uštede nisu tolike da bi vas opredelile za suprotno, a šteta koju možete da imate ako aparat stoji je višestruka.