Premije za mleko – od 7 na 10 dinara po litru?

premija za mleko

Na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 6. septembra 2021. godine, razmatrano je stanje u poljoprivredi – jesenji radovi i mere Ministarstva za poljoprivredu.

Državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jelena Blagojević rekla je da su visoke temperature nepovoljno uticale na prinos pšenice, soje i suncokreta. Ipak ovogodišnji prinos pšenice će, prema njenim rečima, biti dovoljan za domaće potrebe, a otkupna cena po kilogramu iznosi od 23,80 do 24,50 dinara. Otkupna cena kukuruza iznosi od 25 do 25,20 dinara po kilogramu, soje 71-72 dinara, a suncokreta 55 dinara po kilogramu.


Zabeležen je manji rod voća za 20-30 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali državna sekretarka naglašava da će to biti nadomešteno rekordnim cenama za otkup malina, kupina i šljiva. Takođe, zabeležen je rekordni rod jagoda. 
Blagojević je istakla da je ekonomska situacija poljoprivrednih gazdinstava značajno pogoršana, kao i da sektor govedarstva beleži najteži period, te da Ministarstvo radi na podršci i pomoći sektoru mlekarstva, kao i sektoru proizvodnje mesa. Blagojević je takođe navela da će premija za mleko sa dosadašnjih 7, biti povećan na 10 dinara po litri.

Tekstovi na sličnu temu
Ubrzati pomoć poljoprivredi
Rod pretrpeo veliku štetu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *