Premije za mleko – od 7 na 10 dinara po litru?

premija za mleko
(Last Updated On: )

Na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 6. septembra 2021. godine, razmatrano je stanje u poljoprivredi – jesenji radovi i mere Ministarstva za poljoprivredu.

Državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jelena Blagojević rekla je da su visoke temperature nepovoljno uticale na prinos pšenice, soje i suncokreta. Ipak ovogodišnji prinos pšenice će, prema njenim rečima, biti dovoljan za domaće potrebe, a otkupna cena po kilogramu iznosi od 23,80 do 24,50 dinara. Otkupna cena kukuruza iznosi od 25 do 25,20 dinara po kilogramu, soje 71-72 dinara, a suncokreta 55 dinara po kilogramu.


Zabeležen je manji rod voća za 20-30 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali državna sekretarka naglašava da će to biti nadomešteno rekordnim cenama za otkup malina, kupina i šljiva. Takođe, zabeležen je rekordni rod jagoda. 
Blagojević je istakla da je ekonomska situacija poljoprivrednih gazdinstava značajno pogoršana, kao i da sektor govedarstva beleži najteži period, te da Ministarstvo radi na podršci i pomoći sektoru mlekarstva, kao i sektoru proizvodnje mesa. Blagojević je takođe navela da će premija za mleko sa dosadašnjih 7, biti povećan na 10 dinara po litri.