Izmene u organizaciji nastave

(Last Updated On: )

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba, DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA) primenjivaće u VII i VIII RAZREDU OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji 40 lokalnih samouprava.

U istim lokalnim samoupravama TREĆI MODEL nastave (ONLAJN NASTAVA) primenjivaće se u SREDNjIM ŠKOLAMA.

Ovi modeli organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se od danas, 13. septembra 2021. godine, na teritoriji sledećih opština i gradova:

Kladovo,
Petrovac na Mlavi,
Nova Varoš,
Priboj,
Užice,
Valjevo,
Despotovac,
Jagodina,
Paraćin,
Svilajnac,
Rekovac,
Ćuprija,
Preševo,
Novi Pazar,
Bojnik,
Veliko Gradište,
Žabari,
Boljevac,
Zaječar,
Knjaževac,
Bajina Bašta,
Prijepolje,
Čajetina,
Alibunar,
Ljig,
Bogatić,
Ivanjica,
Lučani,
Doljevac,
Niš,
Bela Palanka,
Vranje,
Kraljevo,
Raška,
Tutin,
Nova Crnja,
Aranđelovac,
Knić,
Kragujevac i
Topola
Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog rada primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama.

Maske obavezne za sve

Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante SARS-CoV-2, koja može uzrokovati obolevanje od COVID-19 i kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest i kod vakcinisanih osoba, Tim je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv COVID-19 i osobe koje su preležale COVID-19.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (deznifekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovinim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.