Nemojte da žalite

(Last Updated On: )

Na kraju je još jedna godina. U „svođenju računa“ važno je poslušati savet – nemojte da žalite što ste nešto uradili ili propustili. Na prošlost se uvek može gledati i sa pozitivne strane.

Kako to učiniti?

Najpre, ne posmatrajte događaje suviše ozbiljno. Iako su važni ljudi, a i novac, pokušajte da u ono što vam se dešavalo unesete dozu humora. Čak i teške bolesti se pobeđuju lakše pozitivnim stavom i smehom, pa šta onda reći za mnogo manje probleme koji su vas zadesili… Zabava, ljubav i dobro raspoloženje će vam pomoći da zaštitite sebe od viška stresa, koji situaciju ne rešava.

Neka vaše misli ne budu povod za osećanja. Mišljenje treba da dovede do zaključaka, pronalaženja uzroka, rešavanja problema. To je jedini način da se analiziraju situacije iz prošlosti i iz njih nešto nauči. Neka osećanja dolaze spontano, „iz srca“.

Savetuje se vezanost za dobre prijatelje i sve će biti lakše. Da bi se ostvarili kvalitetni odnosi među ljudima, spremnim jedni drugima da pomognu, ne može ih biti mnogo. Umesto velikog broja površnih veza negujte, zato, one dublje, sa užim krugom odabranih.

Budite sami svoj sudija. Događaji iz vaše prošlosti se tiču najpre vas. Važno je da budete uspešni za sebe, a ne za druge. Istovremeno, okružite se ljudima koji vas cene kao ličnost i poštuju vaša postignuća, osobine, talente.

O svakom događaju postavite pitanje šta iz njega možete da naučite. Bez lekcija iz prošlosti ne dolazi se do uspeha, a opšte je pravilo da se na greškama lakše uči.

Ponašajući se ovako i zaključićete da je žaljenje – potpuno beskorisno.