Kozmetički saloni, svetski trendovi

(Last Updated On: )

Kozmetički saloni za negu i ulepšavanje preživeli su uspešno sve ekonomske krize, pa se to može očekivati i u slučaju eventualne nove, predstojeće. Obe zainteresovane strane, vlasnici salona i klijenti, pomno prate trendove u struci i trude se da ih primenjuju čim im se na raspolaganju nađu slobodna novčana sredstva. Eksperti očekuju da će do 2027. godine potrošnja u sektoru premašiti 784 milijarde dolara.

Nega lica i tela više nije jednostavna, pošto se na tržištu nalazi ogroman broj preparata. Nauka kontinuirano daje kozmetičkoj industriji podsticaj, proučavajući nove kombinacije koje bi pomogle očuvanju zdravlja i usporavanju starenja.

Kako stoje stvari trenutno, sredinom 2022. godine, prisutno je nekoliko trendova.

Vlasnici najpoznatijih brendova usmeravaju se na personalizovana rešenja. Potrošači su spremni da izdvoje više novca ako su proizvod ili usluga usklađeni sa njihovim ličnim karakteristikama i problemima. Ponuda se razvija na različite načine – od onlajn upitnika, preko ličnih savetnika do „probanja“ proizvoda u virtuelnoj realnosti.

Sve veći broj korisnika odlučuje da kozmetičara pozove u kućnu posetu, a aparati za tretmane dobijaju portabl varijante. Iako su na tržištu prisutni kompleti za „uradi sam“ tretmane, kod ozbiljnijih poduhvata potrošači radije biraju angažovanje stručnjaka.

U porastu je onlajn poručivanje kozmetičkih preparata.

Poslednjih godina raste svest potrošača o štetnosti pojedinih sastojaka koji se nalaze u proizvodima za negu lica i tela. Zbog toga se, posebno mlađa populacija, opredeljuju za prirodne tretmane, organske proizvode, salone za negu koji nude proverena i jednostavna rešenja.

Raste broj muškaraca koji redovno koriste preparate za negu i ulepšavanje, kao i usluge salona. U poslednjih nekoliko godina veći je porast novih korisnika muškog pola nego ženskog.

Iako će kozmetička industrija i kozmetički saloni sa gubicima manjim od očekivanih prevazići svetske krize, beleže se zanimljivi podaci. Tokom kovid pandemije, na primer, u zemljama u kojima su maske bile obavezne porasla je potražnja sredstava za ulepšavanje očiju i predela oko oka, a smanjila se potražnja sredstava za ulepšavanje usta. Više su se tražila i sredstva za čišćenje kože lica i tretman problematične kože lica.