Zaštitite se od uboda komaraca

(Last Updated On: )

Tri osobe su preminule, a do sada su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Najviše obolelih je u Beogradu. 

Epidemiološkinja dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda kaže za RTS da u oko 80 odsto slučajeva zaraza prođe bez ikakvih simptoma, dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa, ali da se kod jedan odsto osoba razviju veoma ozbiljni simptomi koji zahtevaju hospitalizaciju.

Osobu koju je ubo zaraženi komarac ima infekciju, ali bez ikakvih simptoma, ni ne zna da je inficirana“, dodaje doktorka.

Dvadesetak odsto slučajeva ima simptome poput gripa – povišenu telesnu temperaturu, glavobolju, malaksalost, povraćanje, prolazne ospe po telu, uvećane limfne žlezde. 

Otprilike za nedelju do dve dana oni se potpuno oporave. Nažalost, manje od jedan odsto osoba koje dobiju infekciju imaju mnogo ozbiljnije simptome, intenzivne glavobolje, koči im se vrat, dezorijentisani su, može da se javi koma, konvulzije, paraliza i takvi slučajevi zahtevaju obaveznu hospitalizaciju. Terapija je simptomatska da bi im se ublažile tegobe“, objašnjava doktorka.

Navodi da je svih 11 težih slučajeva groznice Zapadnog Nila u Beogradu hospitalizovano na Infektivnoj klinici, a uglavnom su to osobe starije od 50 godina.

Najviše su u riziku stariji građani sa pridruženim bolestima pluća i srca“, kaže Begović Lazarević.

Na pitanje kako da se zaštitimo, doktorka kaže da je najvažnije da se štitimo od uboda komaraca tako što ćemo nositi duge rukave, nogavice, kao i da izbegavamo boravak u prirodi kada su komarci najaktivniji – u zoru i predveče.

Ako imamo otkrivene delove tela, treba da ih tretiramo repelentima, da boravimo u klimatizovanim prostorijama ili da imamo komarnike tj. mreže na prozorima i vratima, a ako građani imaju dvorište, bar jednom nedeljno da prazne posudice u kojima drže saksije, kao i one u kojima daju hranu ljubimcima, ako imaju burad ili kante da ih prazne, jer se tu skuplja voda i komarci polažu jaja“, navodi doktorka.

Izvor: 021