Kila kod svake treće osobe

(Last Updated On: September 20, 2022)

Kad eminentni stručnjak sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Miodrag Kostić potvrdi da svaka treća osoba u Srbiji ima neku vrstu želudačne kile (hijatus hernije), vest može da zabrine. Poznati lekar u svojoj nedavnoj izjavi za “Novosti” ističe da većina ljudi nema nikakve tegobe, ali upozorenje na učestalost poremećaja ukazuje da na probleme sa želucem treba obratiti pažnju.

Hijatus hernija kao oboljenje u retkim i teškim slučajevima zahteva operaciju. Obično se pribegava manje drastičnim metodama pomoći, kao što su povremeno uzimanje lekova, promena režima života i ishrane, nameštanje želuca

A evo i kako prepoznati želudačnu kilu uz pomoć simptoma koje prouzrokuje.

Osećaj punoće želuca nakon samo nekoliko zalogaja jedan je od znakova koji se često zanemaruju, a obično se odnosi baš na hijatus herniju.

Karakterističan simptom je bol dok se savijate i naginjete napred, na primer da zavežete pertle. Bol, pritisak i neugodnost mogu se pojaviti i kad podižete teret, kašljete…

Čak i vizuelno, povremena ili stalna izbočenost dela stomaka može da se zapazi i uputi na ovaj poremećaj.

Gorušica je važan znak da nešto sa želucem nije u redu. Ne treba je ignorisati zbog trajnih oštećenja koja mogu da nastanu na sluzokoži.

Osećaj naduvenosti, prisustvo gasova, slabost u krstima takođe su često prisutni.

Bol nastao zbog želudačne kile nekada može da se zameni sa predinfarktnim stanjem, pa pažnju treba obratiti i na druge prateće simptome.

Mučnina, povraćanje, jak bol, praćen čak i temperaturom, zahtevaju odlazak kod lekara što pre. Ovo su znakovi da je kila možda uklještena, a to je veoma ozbiljno stanje koje može da ugrozi život.

Dijagnostiku želudačne kile neophodno je prepustiti lekarima, čak i kod blagih poremećaja ako se često ponavljaju. Tek kad se ustanovi da je to zaista hijatus hernija, možete da poslušate savete o načinima za olakšavanje pratećih neprijatnih i bolnih stanja.