Opasna igrica Momo

(Last Updated On: August 16, 2018)

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić apelovala je na roditelje povodom nove internet igrice “Momo” da obrate pažnju na ponašanje svoje dece.

Ona ističe da do sada nema prijavljenih slučajeva te igrice u Srbiji.

Matić je kazala da je upoznata sa slučajem nove igrice “Momo” zbog koje je, prema navodima medija, nekoliko dece u svetu izvršilo samoubistvo.

Igrica počinje tako što se korisnici izazivaju da kontaktiraju s Momom, likom žene zastrašujućeg, uznemirujućeg izgleda, s veoma krupnim očima, za koju se smatra da je inspirisana horor lutkom japanskog umetnika Midorija Hajašija, koji, inače, nema nikakve veze s igricom. Nakon što deca kontaktiraju s Momom, zadaje im se serija ozbiljnih izazova, a ukoliko neki odbiju, sledi kazna, i na telefon počnu da im stižu preteće poruke i zastrašujuće fotografije.“Ta igrica je zapravo vid komunikacije koji se deci nudi putem različitih Youtube kanala i influensera koje oni prate. Postoji jedan broj na (aplikaciji) WhatsUp, deca se pozivaju da pozovu taj koji ima sliku zastrašujuće lutke koja kod dece izaziva strahove i frustracije”, rekla je Matić za Radio-televiziju Srbije.

Igrica “Momo” prijavljena je u Argentini, Meksiku, Francuskoj i Nemačkoj.

Izvor: Mondo