Kako uštedeti energiju u svom domu

elektricna energija
(Last Updated On: )

U ovom trenutku veoma je aktuelna tema uštede energenata. Treba znati da smo odgovorni za energiju koju koristimo u našim domovima. Bilo da ste vlasnik kuće, u iznajmljenom poslovnom ili stambenom prostoru, student ste ili živite sa roditeljima, postoji mnogo stvari koje možete da uradite kako biste uštedeli energiju

Nije jednostavno napraviti veliku energetsku promenu kada vam nedostaje novca, pa smo sastavili listu ideja koja vam mogu pomoći. Pratite naše male savete i trikove za brze i jednostavne načine da uštedite energiju, umanjite iznos na svojim računima i smanjite ugljenični otisak. Sledeći neke od naših saveta nećete potrošiti ni dinar, a za neke je ipak potrebno prvobitno ulaganje koje će vam se uskoro veoma isplatiti i doneti dugotrajnu uštedu.

Kvalitetna izolacija

Uporednim programom merenja efekata energetske efikasnosti u neizolovanoj i izolovanoj kući dolazi se do sledećih rezultata – izolacija fasade i krova donosi čak i do 50 odsto uštede za grejanje odnosno manje potrošnje struje i gasa. 

Kao što ste verovatno već čuli, država je baš iz tih razloga raspisala konkurs za dodelu sredstava na nivou lokalnih samouprava i opština, a u svrhu energetske sanacije. Konkurs obuhvata stambene zgrade, stanove i porodične kuće. Pratite ovakve javne pozive i aplicirajte za subvencionisanje ugradnje kvalitetne izolacije. 

Primera radi, postavljanjem staklene vune i kamene mineralne vune vaš objekat doslovno može preći u viši energetski razred i to čak iz F i G u A.

Zamena stolarije i roletni

Osim ako ne stanujete u novogradnji, veoma dobro vam je poznato da se toplota gubi kroz vrata i prozore koji ne dihtuju kako treba, zatim kroz zastarele roletne, pukotine u zidu, podu ili kroz dimnjak.

Savremene roletne i žaluzine mogu vam izuzetno pomoći u uštedi energije, kao i moderna stolarija i prozori izrađeni od višeslojnog stakla. Regulisanjem lamela na žaluzinama štedite energiju koju biste potrošili za grejanje/hlađenje objekta, s obzirom da ovo ekonomično rešenje štiti od sunca, kiše i udara vetra, a leti ne propušta toplotu što umanjuje potrebu za radom klima uređaja.

Racionalno koristite kućne aparate

Isključujte uređaje umesto da ih ostavite na standby opciji. Uvek se pobrinite da uključujete samo potpuno napunjenu mašinu za pranje sudova. Kada je mašina za veš u pitanju, uključujte program pranja na 30 stepeni umesto na višim temperaturama. Smanjite upotrebu mašine za pranje veša na jednom nedeljno. Nemojte prepuniti ketler kada vam treba ključala voda za kafu ili čaj već koristite tačno toliko vode koliko vam je potrebno.

Šta još možete preduzeti?

  • Gasite svetla za sobom. Uverite se da su svetla isključena kada izađete iz sobe. Gašenjem svetla će se trošiti manje električne energije nego da ga ostavite upaljenim, a to će vam uštedeti novac.
  • Postavite štedljive sijalice umesto standardnih – one traju i do pet puta duže od običnih, a potrošnja struje je manja za 5 puta. Još bolje rešenje je LED rasveta koja donosi znatno manju potrošnju energije, manje se zagreva i efikasna je u ekstremnijim vremenskim uslovima. Osim toga ima duži vek trajanja i potpuno je bezbedna za upotrebu.
  • Instalirajte toplotne pumpe. Toplotne pumpe su uređaji pomoću kojih se toplotna energija prenosi iz jedne sredine u drugu, a za taj prenos troši se mnogo manje energije čime se obezbeđuje visoko efikasno grejanje i hlađenje. Čak tri četvrtine energije koju upotrebljava toplotna pumpa besplatno dolazi iz okruženja, tako da jedini trošak nakon ugradnje predstavlja električna energija za pokretanje uređaja i same pumpe što (otprilike troši koliko i jedna TA peć).
  • Ugradite smart teromstate. Pametni termostati su jedno od rešenja u sklopu tzv. pametnih kuća. Ovakav termostat je preko internet konekcije povezan sa vašim domom i daljinskom kontrolom putem mobilnog telefona ili računara. Na ovaj način upravljate temperaturom u svojoj kući, stanu ili poslovnom prostoru gde god se nalazili, a time i troškove grejanja i hlađenja svodite na minimum. Pojedini pametni termostati čak reaguju na kretanje uz pomoć senzora i imaju sposobnost učenja određenih preferencija u domaćinstvu i prilagođavanja temperature shodno njima.

Ukoliko ste se i vi našli u grupaciji ljudi pogođenih povećanjem cene energije, znate koliko je u ovom trenutku važno da uštedite novac na računima. Nadamo se da ćete uz pomoć naših saveta napraviti razliku i doprineti ne samo svom kućnom budžetu nego i životnoj sredini, te boljem očuvanju resursa koje ostavljamo narednim generacijama.