Smanjite izdatke za kućne ljubimce

(Last Updated On: )

Pažljivije trošenje zbog rasta svakodnevnih izdataka za osnovne životne namirnice na poseban način pogađa vlasnike kućnih ljubimaca. Hrana za njih je, takođe, poskupela, kao i druge neophodne usluge, a najugroženije su porodice koje imaju više pasa.

Životinjama naviknutim na određeni režim nemoguće je objasniti šta se to u svetu dešava, kao ni činjenicu da ovakvu situaciju, pre samo par godina, nismo mogli ni da zamislimo.

Jednostavnih saveta i rešenja gotovo da nema, ali je dobro pridržavati se nekih generalnih pravila koja ističu veterinari.

Prvo je i osnovno da ćete na zdravog kućnog ljubimca potrošiti sigurno manje novca nego na bolesnog, pa se izdataka za njihovo zdravlje ne treba odreći.

Idealna telesna težina razlikuje se od vrste do vrste, ali za pse, a posebno za mace koje su uglavnom u stanu, nikako nije dobro da budu gojazni. Gojazne mačke, uz to, lako mogu da dobiju dijabetes.

Svakodnevno vežbanje sa psom na otvorenom u trajanju od najmanje jednog sata dobro je i za vaše zdravlje i za njegovo, a ne košta ništa, pa to ne preskačite.

Pregledajte redovno stanje usta i zuba vašeg psa i perite mu zube četkicom – oralni problemi mogu da dovedu do ozbiljnih bolesti.

U brizi o zdravlju psa obavezna je vakcinacija. Ne dozvolite da trošite novac ili izgubite ljubimca zbog bolesti koje su se mogle sprečiti.

Pas kontinuirano treba da bude pokriven zaštitom protiv buva i krpelja.

Kućica za kućnog ljubimca i prostor gde se on kreće treba da budu bezbedni da pas ili mačka ne bi pobegli, došli do toksičnih supstanci koje mogu da progutaju, ili onih koje bi mogli da aspiriraju ili obmotaju oko vrata. Zaštitite sve dostupne strujne kablove.

Sami napravite igračke, umesto da ih kupujete.

Kućnim ljubimcima garderoba nije potrebna, a izuzetak su samo kratkodlaki psi ili mačke bez dlake u danima kad je napolju veoma hladno. I u tom slučaju možete prepraviti komad dečje odeće i navući im, umesto kupovine skupih džemperića i kaputića.

Pratite Fejsbuk i Instagram strane prodavnica hrane za kućne ljubimce u vašem susedstvu – one redovno imaju popuste ili daju količinske akcije, pa ih ne propustite.