Očistite TA peć

(Last Updated On: October 3, 2016)

Ukoliko zagrevate stambeni ili radni prostor na struju i koristite TA peći, vreme je da ih uključite. Pre toga, savetujemo da ih očistite, kako bi trošile manje električne energije. Prašina koja se u peći nakupila prvim uključivanjem ventilatora biće izbačena u prostoriju, što je štetno i neprijatno.

Električne termoakumulacione (TA) peći imaju jednostavnu konstrukciju. U metalnom kućištu nalaze se cigle koje zadržavaju proizvedenu toplotu. Cigle se greju električnim grejačima, slične konstrukcije kao što su grejači za električni kotao i druga grejna tela. Okolo su obložene mineralnom vunom, kako bi se sprečilo odavanje toplote. Grejanje prostorije vrši se tako što ventilator u peć ubacuje vazduh iz sobe, on prelazi preko cigli i zagreva se, a zatim se tako zagrejan izbacuje nazad. Termostat reguliše dta-peca se peć isključi kada se u prostoriji postigne određena temperatura.

Pre početka sezone, dakle, potrebno je očistiti peć od prašine i proveriti instalacije.

Obavezno izvucite utičnicu iz struje, a ako je direktno povezana, osigurač.

Jedan deo prašine može se izvući jačim usisivačem kroz otvore kroz koje se izbacuje vazduh. Rešetku prvo skinite, a zatim ugurajte cev usisivača u odvodne kanale za vazduh. Jednom godišnje ili svake druge godine treba skinuti poklopac peći, eventualno izvući grejače i detaljno očistiti sve kanale.

Pošto se peć uglavnom energijom puni noću, potrebno je zbog bezbednosti proveriti sve elemente u strujnom kolu, kako zbog nekontolisanog zagrevanja ne bi došlo do požara.

Proverite spojna mesta u utikaču i priključnici – ovaj kontakt se najčešće zagreva. Dobro pritegnuti elementi utikača su važni, a ako ste često vadili utikač možda su se rasklatili. Do pregrevanja može doći i ako kabl nije dovoljnog prečnika. Ukoliko je bilo šta u pitanju – pozovite majstora.

Zbog metalnog kućišta peći, šuko utikač i utičnica u zidu su obavezni. Majstor može da proveri i da li je izolacija i zaštita u redu.

Osigurač na tabli vezan za strujno kolo na kojem je peć ne sme da bude krpljen i popravljan – kupite originalan, fabrički propisane jačine, koja se nalazi na metalnoj tablici na svakoj peći.

Delovi za TA peći nisu skupi. Ukoliko se pojavi kvar, čak i ako peć može da se koristi, pozovite majstora. Imajte u vidu da se najčešće kvare grejači i unutrašnji termostat koji reguliše punjenje.

Pošto vazduh oko peći cirkuliše i rasipa se po sobi, prostoriju koja se greje na TA peć takođe treba za vreme grejne sezone temeljno čistiti i održavati.