Gde želite da radite?

(Last Updated On: )

Po istraživanju koje je sproveo portal „Infostud”, pet najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji su kompanije „Koka-Kola Helenik”, NIS, „Telenor”, EPS i „Telekom Srbija”.

Na šestom mestu kao najatraktivniji poslodavac je kompanija „Nordeus”, zatim firma „Majkosoft softver”, „Filip Moris”, „Pošta Srbije”, a na desetom „Delta holding”.

tastatura

Učesnici u istraživanju kod poslodavaca najviše cene dobre međuljudske odnose. Na drugom mestu su prilike za stručno usavršavanje i napredovanje, dok je visina plate na trećem mestu.U odnosu na tip vlasništva, zaposleni u gotovo 40 odsto kompanija smatraju da je najbolje raditi za privatne kompanije u stranom vlasništvu, dok bi u državnim firmama radilo više od četvrtine anketiranih.

Oko 17 procenata ispitanika odlučilo se za domaću privatnu kompaniju. Ti rezultati značajno su promenili one iz 2012. godine, kada je većina ispitanika isticala da bi najčešće radila u državnim kompanijama, a svega 27 odsto je biralo privatnu kompaniju s pretežno stranim kapitalom.

Kako se navodi u saopštenju „Infostuda”, ispitanici sa višim obrazovanjem radije bi radili u privatnoj kompaniji, dok su starijima od 50 godina i onima s nižim nivom obrazovanja zanimljivije državne firme. Očekivana prosečna zarada kod poželjnog poslodavca iznosi 72.366 dinara. Najveće plate očekuju oni koji imaju 18 godina – 155.000 dinara, zatim ispitanici stariji od 50 godina – oko 79.000 u proseku, da bi se oni između 19 i 26 godina zadovoljili s prosečnom platom od 58.000 dinara.

Za najpoželjnijeg poslodavca radi tek 24 odsto ispitanih radnika, a na pitanje da li razmišljaju o promeni posla, čak 73 procenta je dalo potvrdan odgovor, dok je gotovo trećina navela da tu opciju ne razmatra. Na promenu posla su najspremniji zaposleni koji kod istog gazde rade između dve i sedam godina, dok oni koji rade više od sedam i manje od dve godine ređe razmišljaju o promeni posla. O novom poslu najčešće razmišljaju zaposleni stari između 41 i 50 godina, a najmanje oni između 19 i 25 godina.

Izvor: Dnevnik