Dezinformacije i dalje na mrežama

(Last Updated On: March 2, 2019)

U poslednjoj nedelji februara, Evropska unija je objavila zvanično saopštenje – kompanije Facebook, Twitter i Google nisu učinile dovoljno da na svojim platformama podignu barijere za širenje dezinformacija.

Podsetimo, krajem prošle godine postignut je dogovor i potpisan sporazum koji obavezuje vlasnike popularnih društvenih mreža da naprave plan za povećanje transparentnosti i ukidanje lažnih naloga. Kompanije su to učinile na dobrovoljnoj bazi, sa željom da se prikažu kao borci za istinu. Rezultati Evropske komisije iz januara, međutim, pokazuju da nije urađeno očekivano.

Vlasnici platformi nisu obezbedili dovoljno podataka koji potvrđuju da su nove politike i alati za praćenje primenjeni u dogovoreno vreme, kaže se u izveštaju. Članice Evropske unije nisu angažovale potrebne resurse da se plan sprovede, niti su u svojim pojedinačnim izveštajima pružile dovoljno  dokaza o rezultatima mera koje su preduzele.

Nijedna kompanija, takođe, a navedene su Facebook, Twitter i Google, nije dostavila dovoljno informacija o napretku. Evropska komisija vrši pritisak da to urade što pre, a svakako pre izbora za Evropski parlament u maju, kad bi stvari za aktuelna tela mogle da se komplikuju.

Nije tajna da su zvaničnici u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, kad govore o širenju lažnih vesti, najviše zainteresovane za njihov uticaj na rezultate demokratskih izbora. Pored lažnih vesti, posebno se proučava “uticaj stranog faktora”, koji se putem mreža brzo i lako širi.

Šta će se dogoditi ako se vlasnici društvenih mreža i dalje budu oglušavali o molbe i zahteve za ozbiljniju akciju? Upućeni navode da bi moglo da dođe do izvesnog stepena regulacije. Nepopularna mera koja zadire u domen poštovanja prava na slobodne komunikacije bila bi regulisana pažljivo promenom propisa Evropske unije u ovoj oblasti.