Strah od Kine i 5G mreže

(Last Updated On: )

Svetska nadmoć Kine u telekomunikacijama mogla bi decenijama da predstavlja opasnost za bezbednost, upozorio je Džeremi Fleming, šef britanske agencije za sajber bezbednost (GCHQ) u govoru u Singapuru.

“Strateški izazov položaja Kine u eri globalizovane tehnologije prevazilazi okvir samo jedne firme za telekomunikacionu opremu.. to je za nas strateški izazov prvog reda”, rekao je Fleming u obraćanju državnim i vojnim zvaničnicima iz jugoistočne Azije.

Dok se zemlje spremaju da postave ultrabrze mobilne mreže pete generacije (5G) sve se više strahuje da bi Peking mogao da upotrebi opremu koju snabdevaju kineske firme za špijuniranje, navodi agencija Frans pres.

“To je izuzetno kompleksan strateški izazov za decenije koje dolaze. Kako ćemo se sa tim suočiti je presudno za prosperitet i bezbednost i to mnogo šire od ugovora 5G”, dodao je on.

SAD su prošle godine pojačale pritisak na svoje saveznike da spreče kineskog telekomunikacionog giganta Huavej da gradi svoje 5G mreže zbog rizika za bezbednost.

Iako je aktivnost Huaveja drastično smanjena u SAD, Australiji i Novom Zelandu, Velika Britanija je počela studiju o bezbednosti koja treba da odluči da li će tehnologija Huaveja biti upotrebljena u 5G mreži u Velikoj Britaniji.

U decembru su se šefovi Huaveja sastali sa visokim zvaničnicima britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost gde im je predočen niz tehničkih zahteva da bi se zadovoljile britanske bezbednosne norme, što prema Flemingu predstavlja “najoštriji režim nadzora na svetu”.

“Potrebno nam je diversifikovano tržište po pitanju kvaliteta,bezbednosti i cena”, rekao je Fleming i dodao da potencijalni rizik povezan sa ulaskom kineskih firmi na tržišta treba dobro da se proceni.

Prošle nedelje britanska obaveštajna služba za sajber bezbednost (NCSC) dala je uveravanja da je moguće ograničiti rizike vezane za upotrebu opreme koje je proizveo Huavej za 5G mrežu.

Huavej, jedan od glavnih svetskih snabdevača opreme i usluga mobilne tehnologije, demantuje da saradjuje na bilo koji način za svrhe špijunaže.

Izvor: Beta