Baštenske garniture zimi

(Last Updated On: )

Kako sačuvati i zaštititi baštenske garniture kada se temperatura spusti ispod nule, zaveje sneg ili danima pada kiša…

Upućeni u ovu oblast daju sledeće korisne savete, koji se mogu primeniti i u toku proleća i jeseni, pa i leta, kako bi pojedini, ne baš tako jeftini, komadi baštenske garniture trajali duže.

bastenska

Krenimo od nameštaja od aluminijuma, koji može ostati napolju. Proverite samo da se slučajno negde nije zadržala voda u ramovima – ona treba da bude uklonjena, a mesta gde može da uđe pokrivena. Dodatnu zaštitu aluminijumu može da pruži vosak koji se koristi za automobile. I ogrebotine se mogu pokriti bojom za automobile odgovarajuće nijanse.

Drveni komadi takođe mogu da ostanu napolju, ali se ne smeju pokrivati, pošto može da se pojavi buđ. U toku godine se održavaju i štite uljima ili bojama u zavisnosti od premaza, što je preduslov da dobro podnesu zimu.

Nameštaj od pruća se mora uneti u zatvoren prostor – sa promenom vlažnosti i temperature pruće se skuplja i širi, što dovodi do pucanja.

Ukoliko baštenske garniture imaju ram od čelika, odnosno gvozdeni, a nije u pitanju nerđajući čelik – moraju da budu unutra, pošto metal može da  zarđa. Sve orgebotine i pukotine treba pažljivo obraditi četkicom za metal i zaštititi bojom za metal. Ukoliko ne postoji prostor da se sklone, na ovaj način preparirane metalne garniture mogu da se pokriju.

Dobro bi bilo da klupe i stolovi napravljeni od prirodnog kamena mogu da se pomere i sklone – kamen u svojoj strukturi sadrži pukotine u kojima se voda može zalediti i oštetiti ga.

Logično je da se svi predmeti od plastičnih materijala unesu, pošto plastika postaje lomljiva ako je dugo izložena niskim temperaturama. Podrazumeva se i unošenje suncobrana i platnenog aksesoara.

Kompletan baštenski nameštaj, i onaj koji se unosi i onaj koji ostaje, treba temeljno očistiti najmanje dva puta godišnje – u jesen i proleće. Voda i blag tečni deterdžent su najpreporučljiviji, uz ispiranje hladnom vodom i sušenje na vetru.