Uskoro rast akciza

(Last Updated On: December 5, 2015)

Vlada Srbije uputila je parlamentu na usvajanje predlog izmena i dopuna Zakona o akcizama, kojima je predviđeno povećanje akciza na gorivo i alkoholna pića od 2016. godine.

Akciza za olovni benzin će biti povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za bezolovni sa 50 na 54 dinara, dok će akcize na bezalkoholna pića biti veća za dva procenta.

case

Novost je uvođenje akciza na neke vrste pića na koje se, do sada, nije plaćao ovaj namet.

Ubuduće će se akciza plaćati ne samo na jaka alkholna pića već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto, a najviše 15 odsto alkohola.

Akciza će se plaćati i na sve vrste piva izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

Izmenama Zakona o akcizama planirano je uvođenje akciza na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru.

Kako je obrazloženo, taj namet se uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

Akciza na rakije od voća, grožda ili vino biće 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316 umesto 309,23 dinara.

Izmene Zakona o akcizama biće razmotrene u okviru paketa finansijskih zakona, odnosno zajedno sa budžetom za narednu godinu.

Inače, već krajem januara, kada Republički zavod za statistiku objavi podatke o godišnjem rastu cena na malo, očekuje se ponovno povećanje akciza na derivate nafte.

Izvor: RTV