Zubni implanti i osteoporoza

zubni implanti
(Last Updated On: May 2, 2018)

Pitanje koje stariji pacijenti često postavljaju stomatologu kada žele da nedostatak zuba nadoknade zubnim implantima je – šta se dešava ako postoji sklonost kao osteoporozi i da li će osteoporoza dovesti do manje trajnosti ovih protetskih radova. Najnovija istraživanja pružaju podatke za optimizam, ali dilema i dalje postoji.

Zubni implanti su najsavremeniji način rešavanja problema nedostatka zuba. Iako se radi o intervenciji skupljoj od alternativnih, brojne prednosti koje implanti poseduju razlog su što sve veći broj pacijenata odlučuje da izdvoji novac i sebi pruži na tržištu najbolje, najzdravije i estetski idealno rešenje.

Procenjuje se da će usluga ugradnje implanata u narednih pet godina širom sveta rasti po stopi od 5,8%. Prvi razlog je navedena superiornost metode, a drugi značajno produženje životnog veka i porast broja pacijenata koji se u sve starijem životnom dobu odlučuju za implante. Neizvesnost vezana za mogući uticaj osteoporoze upravo je njima najveći problem.

O osteoporozi se, uobičajeno, govori kao o podmuklom pratiocu starosti. Bolest karakteriše propadanje koštanog tkiva, odnosno smanjenje mineralne gustine kostiju, usled čega one postaju “sunđeraste” i sklone lomovima. Žene su pogođene u znatno većem procentu od muškaraca, zbog promene hormonskog statusa u menopauzi, ali se bolest javlja kod oba pola i posle 50. godine njena učestalost raste.

Da li osteoporoza napada i viličnu kost u koju se ugrađuje zubni implant, i može li se dogoditi da implant posle kratkog vremena ispadne zbog osteoporoze?

Pitanje je daleko od laičkog, pošto se ni stručnjaci ne slažu u potpunosti.

Uznapredovala teška osteoporoza svakako predstavlja kontraindikaciju za postavljanje implanata i svaki slučaj mora da bude individualno ocenjen od strane lekara.

Istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju pokazuje, međutim, da ne postoji razlika u trajnosti zubnih implanata kod pacijenata bez osteoporoze i sa njom – ukoliko ste ih ugradili u početnoj fazi bolesti, njeno dalje napredovanje protetskim radovima neće skratiti rok.

Ista istraživanja, ipak, registruju gubitak koštane mase u viličnoj kosti – njena gustina se u okolini implanta razlikuje kod zdravih i pacijenata sa osteoporozom, pa se preporučuju dalje studije na ovu temu.