Znate li šta je mikromenadžment

(Last Updated On: )

Većina rukovodilaca i zaposlenih ne poznaje pojam mikromenadžment, iako se ova pojava u praksi neretko sreće. Ona je negativna i u najkraćem se može opisati kao stil upravljanja u kojem poslodavci nepotrebno detaljno kontrolišu zaposlene.

Atmosfera u kompanijama u kojima je prisutan mikromenadžment nije dobra i vremenom se dalje pogoršava. Kultura poslovanja se urušava, poverenje ne postoji, reputacija vlasnika se degradira, zaposleni gube motivaciju za rad… Dovedene su u pitanje kompetencije radnika, ljudi prestaju da veruju u svoje ideje, planove, i sposobnosti da organizuju svoj deo obaveza. Nezadovoljni poslom, traže način da ga promene…

Ako vam se ovo čini poznatim, verovatno i u vašoj firmi postoji sličan stil upravljanja jednog ili više rukovodilaca. Ukoliko se dvoumite, evo nekoliko osobina mikromenadžmenta.

Jedna od očiglednih osobina je da se od zaposlenih preterano često traži da podnose izveštaje, prave preglede, referišu šta je urađeno.

Dešava se i da se radnicima daju suviše komplikovana uputstva, zbog kojih oni moraju da postavljaju dodatna pitanja, što se tumači nesposobnošću, a zapravo predstavlja uvod u kontrolu.

Mikromenadžeri nikad nisu zadovoljni urađenim i imaju brojne primedbe. Žale se da „imaju problema sa radnicima“, komentarišu njihov rad. Nedostaje svrsishodno mentorstvo i otvorena komunikacija o zadacima.

Sastanci na kojima menadžer vodi glavnu reč završavaju se bez zaključaka. Na njima se traži da zaposleni referiše o svom radu, iako postoje drugi kanali komunikacije kojima su informacije već stigle do menadžera.

Nadležni zahtevaju da zaposleni imejlove koje šalju van firme prosleđuju i njima kao kopije.

Koncentrisanost na detalje, a ne na suštinu i kompletan posao, još jedna je odlika mikromenadžmenta.

U timski rad i pojedince se ne veruje, tako da i oni sami prelaze na obavljanje posla „kako gazda kaže“. Čak i najsamostalniji, i oni u vrhu hijerarhije, počinju za sve da pitaju rukovodioca mikromenadžera, skidajući odgovornost sa sebe. Na duži rok, ovo dovodi do pada uspešnosti kompanije, što nikome nije u interesu.

Poznavanje mikromenadžmenta kao pojave korisno je i za osobe koje upravljaju biznisom, a sklone su ovakovom ponašanju. Već sa prvim znakovima trebalo bi da preispitaju svoj stil rukovođenja i koriguju greške.