Žene rade duplo više u kući

(Last Updated On: )

Žene u Srbiji, bez obzira da li su zaposlene ili ne, dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazala su istraživanja Republičkog zavoda za statistiku koja su danas predstavljena.

“Muškarci su u proseku skoro duplo više angažovani od žena na plaćenim poslovima, odnosno tri sata i 46 minuta, a žene dva sata i četiri minute”, rekao je na konferenciji za novinare direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

zena

Kovačević je na promociji publikacije “Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine” dodao da je potpuno druga slika kad se radi o neplaćenom poslu, jer žene dvostruko više rade u kući od muškaraca.

Prema njegovim rečima, žene provedu oko četiri i po sati dnevno u obavljanju kućnih poslova, a muškarci malo više od dva sata.

On je istakao da je i za žene i muškarce vreme provedeno na plaćenom poslu ostalo skoro isto kao pre pet godina.

Žene i ukupno rade više

Podaci pokazuju da žene u proseku ukupno rade nepunih sedam sati, a muškarci skoro šest, s time što žene više od dve trećine vremena provode u neplaćenim poslovima, a muškarci u plaćenim.

Na osnovu ankete više od 3.500 domaćinstava utvrđeno je da građani starosti 15 i više godina u proseku dnevno provode u nekoj vrsti rada skoro sedam sati, jedan školski čas u učenju, najveći deo dana, oko 10 sati u ličnim potrebama, a oko šest i po sati uživaju u slobodnom vremenu.

U 2015. godini su i žene i muškarci u proseku 30 minuta imali manje vremena za lične potrebe kao što su spavanje, ishrana i higijena, nego pre pet godina.

Izvor: Beta