Vudrou Vilson dobija spomenik u Beogradu

(Last Updated On: September 24, 2019)

Posle imena bulevara, američki predsednik Vudrou Vilson (Thomas Woodrow Wilson, 1856-1924) u Beogradu će, u znak sećanja, dobiti i spomenik. Ko je bio Vudrou Vilson i zbog čega je značajan za Srbiju?

Vudrou Vilson je nosilac Nobelove nagrade za mir (1919. godine), državnik, profesor univerziteta, advokat, idejni tvorac Lige naroda iz koje će izrasti Organizacija ujedinjenih nacija, 28. američki predsednik u dva mandata – od 1913. do 1921. godine.

Vudrou Vilson je, posle dva napada na američke civilne ciljeve (brodove), poveo naciju u rat 1917. godine. Zahvaljujući, u dobroj meri, i američkom učešću, saveznici su pobedili u Velikom ratu. Vilson je posebno cenio doprinos srpske vojske i žrtve koje je Srbija podnela. U znak zahvalnosti, na Vidovdan 1918, četiri godine nakon početka rata, on je naložio da se na Beloj kući i svim državnim zgradama istaknu zastave Kraljevine Srbije, nazivajući datum “Srpskim danom”. U svim crkvama pročitan je predsednikov „Proglas o srpskom narodu”.

Amerika je pomagala srpski narod tokom čitavog rata. Velika novčana sredstva stizala su od 1914. do 1916. praćena hiljadama tona humanitarne pomoći. Novac je korišćen za nabavku hrane za civile i izbeglice, za borbu protiv epidemije tifusa, nabavku semena za žetvu, alata za poljoprivredu, čak i za zakup brodova za transport izbeglih.  

Osim srpske, samo još jedna zastava se vijorila pored američke na Beloj kući – francuska zastava podignuta je 14. jula 1920. godine, na 131. godišnjicu pada Bastilje u Francuskoj revoluciji.

Evo i nekoliko zanimljivosti o Vudrou Vilsonu.

Vudro Vilson je, do danas, jedini predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji je imao titulu doktora nauka. Bio je i poslednji američki predsednik koji se na svoju inauguraciju dovezao u kočiji. Za vreme njegovog mandata žene su. 1920. godine, dobile pravo glasa. U kampanji tokom Prvog svetskog rata, za svoj drugi mandat, koristio je slogan “On nas je sačuvao od rata” da bi, nedugo pošto je osvojio poverenje birača, objavio rat Nemačkoj.