Mladi Srbi na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija

(Last Updated On: )

UN klimatski samit mladih dao je platformu mladim liderima da pokažu njihova rešenja i uključe se u donošenje odluka na globalnom nivou. Događaj je održan kao uvod u klimatski akcioni samit koji organizuje Generalni sekretar UN-a i Generalna skupština Ujedinjenih nacija ove nedelje. Nikol Vicentić iz 28. Juna imala je čast da prisustvuje i podeli stav Zapadnog Balkana. Kao lider svog tima, Nikol se obratila Liz Rodžers, potpredsednici održivosti u kompaniji Najk, gde je diskutovala o problemima i izazovima kao i o mogućnostima smanjenja negativnog uticaja na planetu korišćenjem kružne odeće. 

Pre nekoliko nedelja, delegacija 28. Juna predvođena Filipom Filipijem i Hristinom Radonjić prisustvovala je 68. sednici Ujedinjenih nacija za civilno društvo u Solt Lejk Sitiju, Juti, gde su zagovarali interese srpske dijaspore. Ovo je jedan od primarnih UN događaja gde je učestvovalo oko 5000 delegata iz celog sveta. Internacionalni forum je okupio delegate UN-a, civilne organizacije iz celog sveta, akademike, aktiviste, ljude koji utiču na javno mnjenje i svetske medije koji su zajedno na konferenciji diskutovali o najbitnijim svetskim temama. 

28. Jun je prva humanitarna organizacija sa Zapadnog Balkana koja je dobila specijalni konsultativni status u Ujedinjenim nacijama, sektoru za ekonomska i socijalna pitanja. Od procenjenih 10 miliona nevladinih organizacija u svetu, ispod 0.0005%, ili ukupno 4500, imaju ovaj povlašćen status.